Kertünk-Portánk

Vése büszkesége az örökbefogadott tündérkert

Néhány év alatt mozgalommá vált a tündérkertek kezdeményezés, amelynek célja az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentése.

Az elmúlt években egyre több önkormányzat csatlakozott a tündérkertek mozgalmához, amelyben olyan őshonos gyümölcsfákat gondoznak, amelyek komoly örökségnek számítanak gyermekeink, unokáink számára. Az ősi fajok gondozói pedig olyan kertkultúrát elevenítenek fel, amely egykor szerves része volt a magyarok életének.

Fotó: MTI

Szerte a Kárpát-medencében már több mint 120 tündérkertet alapítottak, ahol kétezernél is több ősi fafajtát sikerült már eddig megőrizni.

A Somogy megyei Vésén szépen cseperedik a tündérkert, amely az egyetlen ilyen Somogyban. Bő két évvel ezelőtt nyolcvan őshonos magyar gyümölcsfát ültettek el a falu központjában, ezzel csatlakoztak a tündérkertek mozgalmához – írta a sonline.hu.

Már majdnem mindegyik fának van gazdája, vagyis örökbe fogadója, többségében véseiek, vagy innen elszármazottak – mondta a lapnak Bertók László polgármester. – Ezer forint az örökbefogadás díja, a termésből is hazavihetnek majd, de a helyi  összefogást kiváltó hatása a legfontosabb. Emellett látványra is nagyon szép pontja lett a falunak, hatalmas, termő gyümölcsös lesz hamarosan.

Vésén a faluszépítő egyesület szakemberei végzik a metszést, a permetezést csak bio módszerekkel, például csalánlével. A polgármester úgy nyilatkozott: lehet, hogy a megyében más helyen is ültettek őshonos fákat közterületre, de ilyen szervezett formában, egyszerre nyolcvanat csak Vésén.

Fotó: csodakertesz.hu

A tündérkertek mozgalma még fiatal, a néhány éves fácskák a legtöbb helyen még alig-alig teremnek. De ha gondozzák a fákat, megerősödnek, és olyan különleges gyümölcsöket teremnek majd, amelyek íze és alakja eltér a nagy világfajtákétól.

Kiemelt kép: vese.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik