Kertünk-Portánk

Őstermelő viszi házhoz a friss zöldséget Helvécián

A vevők kizárólag frissen szedett, vegyszermentes termést kapnak.

Trecskó Mónika divattervező szeretett volna lenni, de mivel nem vették fel, kertésznek tanult. Két éve őstermelő, zöldségdoboz-rendszerben értékesíti megtermelt zöldségeit, gyümölcseit – írta a baon.hu.

20 családot lát el zöldséggel a fiatal gazda
A zömében kisgyermekes anyukák örülnek a lehetőségnek.

A helvéciai tanya homokos talaján, vegyszermentesen műveli kertjét,  a sok finomság pedig nem a megszokott módon kerül a vásárlókhoz. A gazda részben a kecskeméti Szatyor Közösséget látja el zöldséggel, gyümölccsel, részben 5–6 családot heti rendszerességgel és ugyanennyit időszakosan is. Az éppen szezonális áru ládákba kerül rendelésre vagy egységes alapon.

Fotó: illusztráció – Wikimedia Commons

Trecskó Mónikára többen rá bízzák, mit vigyen az adott héten, és abból főznek, ami éppen terem. Aki szeret előre tervezni, az előre jelzi a konkrét igényét. A vevők elégedettek, hiszen kizárólag frissen szedett termést kapnak.

Ez kényelmes a vásárlónak, de nekem is hasznos, mivel biztosan elkel az, ami kikerült a földből vagy leszedtem a fáról. A piacon nagy a túlkínálat, ott könnyen rajtam maradhat a leszedett, kiszállított termés – mondta a lapnak az őstermelő.

Mónika befőzéssel is foglalkozik, lekvárjai több ízben nyertek díjat térségi versenyeken. 2015-ben például a különleges kreatív lekvárok kategóriában aszús feketeszőlő lekvárja lett az év lekvárja Kecskeméten.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik