A rózsa az egyik leghálásabb és legszebb virág kertünkben. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük pompás látványát, néhány praktikával segítünk.
Rózsa újraélesztése
- A lekonyult rózsákra jól hat a koromoldat. Együk a kormot egy tartályba és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk, hogy az oldat leülepedjen és kihűljön. Naponta öntözhetjük vele a rózsákat. Sokan mondták, hatására jelentősen megváltozott a rózsák színe, a bokrok ereje, tehát érdemes kipróbálni a beteg virágokon.
- Habár egy darabka zsír vagy egy kis pecsenyelé rendkívül jó, noha egyáltalán nem megszokott élénkítő szere a rózsáknak, nem célszerű alkalmazni ott, ahol a kutyák, macskák kiáshatják. Ahol nem, ott csodákra képes. Egy másik lehetőség: 25 gramm keserűsót oldjunk fel 4,5 liter vízben, és pár héten át ezzel locsoljuk rózsáinkat. Olcsó és hatásos erősítőszer.
- Termesszünk petrezselymet a rózsák közelében: a szép hosszú, zöld levelek nem látszanak oda nem illőnek, és erősítik a rózsaillatot. A petrezselyem vonzza a méheket és elűzi a levéltetveket.
Rózsavíz készítése egyszerűen
Gyűjtsünk össze kb. 45 dkg-ot az erős illatú rózsafélék legfrissebb szirmaiból. Mindig akkor gyűjtsük a virágszirmokat, amikor a kora reggeli harmat már felszáradt. Nem szükséges lekopasztani a virágokat. Egyszerre csak néhányat vegyünk le, különítsük el és szárítsuk meg a szirmokat gondosan. Töltsünk meg egy régi teáskannát vízzel. Dobjuk bele a szirmokat és gyenge tűzön hagyjuk a kannát. Erősítsük egy darab locsolócső egyik végét a kanna csőszerű kiöntőjéhez, a másikat egy üveghez vagy palackhoz. Amikor a gőz kezd emelkedni, tegyük a cső középső részét jéghideg vízbe, hogy lehűljön, így a tömény rózsavíz a tartályba csöpög, amíg szinte az összes víz el nem párolog a kannából. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget.
Rózsás potpourri készítése
A házilag készített keverék sokkal olcsóbb és jobb, mint a boltban kapható. Alapvető fontosságú, hogy csak teljesen ép és tiszta szirmokat gyűjtsünk, amikor azok a legfrissebbek, hogy megtartsák erős illatukat.
Ehhez az egyszerű recepthez a következőkre van szükség:
– három rész erős illatú rózsaszirom (szellős helyiségben megszárítva, távol a napfénytől).
– 1 rész szárított kakukkfű és szárított rozmaring keveréke
– „enyhén” meghámozott narancs vagy citrom megszárított és porrá tört héja(vékony héj), érdekes íz)
– néhány babérlevél
– 15 gramm összetört szegfűszeg
– 1 teáskanál szegfűbors
Egy keverőtálba keverjük össze jól őket, majd egy dekoratív porcelán tálba, tartóba tegyük.
Virágillatú légfrissítő készítése
Egy-két teáskanálnyi rózsavíz összekeverve porrá tört szegfűszeggel, felitatva vattában és meleg helyre téve. Levegős szekrényben jó illatot ad az ágyneműnek, egyébként csodálatosan frissíti a levegőt. Régen ezt az illatot forró serpenyőbe „tették”, benne hagyták az ágyban, hogy illatosítsa lepedőket, takarókat.