Kertünk-Portánk

Virágok szeretetétől a kerti tóig: ilyen egy hobbikertész virágzó oázisa

Karnai Árpád hobbikertészként varázsolt valódi oázist a kertjébe.

Karnai Árpád neve a kertbarátok között nem ismeretlen, hiszen hobbikertjéről, de leginkább gyönyörű virágairól, kis taváról méltán kap elismerő véleményeket.

Hogyan kezdődött a “szerelem”? – kérdeztük a hobbikertészt. 

Falun nőttem fel, a növények és virágok szeretetét, ápolását a családomtól tanultam. A kertészkedés mindig az életem része volt, és annak ellenére, hogy most városban, Királyhelmecen élek, a feltöltődés szigete a telkünk.

Ha a fotókat nézzük, akkor ez valóban egy kis földi paradicsom.

Nekem mindenképp, és persze a családomnak is. Hétköznap munka után, hétvégén, és amikor csak tehetem, ott vagyok. Közben mindig keresek-kutatok, gondolkodom, mivel lehet még szépíteni. Szeretem a különleges virágokat, gyakran böngészem az internetet, ezen keresztül kaptam vagy cseréltem a legtöbb virágomat. Miután nem vagyok kertész, így nem volt soha papíron megtervezett elképzelésem. Szép lassan alakítottam évről-évre. Minden esztendőben voltak új “szerzemények”, amikkel gazdagítottam a mi kis szigetünket. Ma már elmondhatom, hogy minden évszakban virágos a kertünk, és a nősziromtól kezdve a citrom- és banánfáig megannyi szépség balzsamozza a a lelkünket.

A virágok mellett helyet kapnak a konyhakerti növények is?

Természetesen. Mindenből van egy kevés, pontosan annyi, amennyi a családunknak szükséges.

A kert tökéletes példája annak, hogy kis területen is lehet nagyot alkotni, miközben nem kellett lemondani a kerti tóról sem. 

Kicsit bátortalanul kezdtem neki,  talán lehet mondani, hogy leginkább egy kültéri akvárium volt első nekifutásra. Aztán rájöttem, ha egy nagyobb tavacskát készítek, akkor nem csupán látványosabb lesz, hanem gondos tervezés mellett, kevesebb tennivaló akad azzal. Ma már élő tavunk van, melyben néhány hal is színesíti az összképet.

Milyen tanácsot adna azoknak, akik kerti tó építésében gondolkodnak?

Először is merjenek nagyot álmodni! Szó szerint! Egy kis tavat nem lehet tisztán tartani.  Általános szabálynak tartják, hogy a kerti dísztavaknál a vízfelszínnek legalább a 3,5 – 4 métert el kell érnie a kedvező  vízminőség elérése érdekében. Ha szeretnénk a tóba halakat is telepíteni, abban az esetben más szabályok vonatkoznak a méretezésre. Ahhoz, hogy a halak biztonsággal kiteleljenek, a tó egy részének minimum 1 méter mélynek kell lennie. A szép, tiszta tó legfontosabb feltétele a megfelelő növényzet. Ha nincs kellő árnyékolás, könnyen algásodhat a víz. A tavirózsák, vízitökök, vízisaláták és vízijácintok jó választásnak bizonyulhatnak. A parti és sekélyebb zónába ültetett vízi növények gyökereikkel tisztítják a vizet. Erre is jó odafigyelni, hiszen egy természetes tóban is a buja növényzet biztosítja a tiszta vizet.

Működik a víztisztítás ökosan?

Igen. Sok kutakodás után rátaláltam azokra környezetbarát megoldásokra, amik nagyon jól működnek. Egyrészt árpaszalma granulátumot használok, ami tartósan megoldja az algásodás problémáját, és biológiailag is lebomló anyag. Szintén hatékony a zeolit, ami felszívja az ammóniát és más nitrogénvegyületeket, és így tisztítja a vizet. A zeolitot a tó aljára szórva is alkalmazhatjuk, így egyrészt kellemes esztétikai látványt nyújt, másrészt halainknak is kedvezünk, lehetőséget adva nekik, hogy a zeolitkövek között hódoljanak rejtőzködési vágyaiknak.

Galéria
Hogyan lesz egy falusi lányból városi, majd újra boldog falusi?
Lelkesítő élettörténet, melynek mottója: meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk!
Olvasói sztorik