Kertünk-Portánk

Városi gyerekek kertészkednek a felhőkarcolók árnyékában

Megtanulják, hogy a tehén nem lila és a burgonya nem fán terem.

Négy éve kezdődött el az az oktatási program, melynek keretében a New Yorkhoz tartozó Governors Island-en minden év tavaszától őszéig városi kisiskolások ismerkednek a kertészkedés alapjaival. A 21 ezer négyzetméteres városi gazdaságban a gyerekek megtanulják a zöldségek és gyümölcsök gondozásának fortélyait, az ültetéstől az öntözésen át a betakarításig.

Az amerikai nagyvárosban élő gyerekek – akik többségükben bevándorló szülők leszármazottai – közül sokan soha nem látták, miből és hogyan kerül az asztalukra a zöldség és a gyümölcs, ráadásul a mintakertben a sütés és a főzés alapjaival is megismerkedhetnek.

A nemes kezdeményezés megálmodói az oktatókertben 69 ágyást és gyümölcsöst hoztak létre, üvegházat, esővizet gyűjtő öntözőrendszert, szabadtéri konyhát és napelemes kemencét is építettek.

A negyvennél több fajta zöldséget, fűszernövényt és gyümölcsöt vegyszermentesen termesztik, a kártevők ellen természetes anyagokkal védekeznek és a komposztot is maguk állítják elő.

Az oktatókertben eltöltött idő alatt a gyerekek elsőként az ültetés és gondozás – talajlazítás, gyomlálás, öntözés – alapjait tanulják meg, megismerkednek a növények élettani hatásaival, a betakarításban is jeleskedhetnek, a szabadtéri konyhában pedig bekapcsolódnak az általuk termelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozásába: főznek és sütnek.

Mivel a városi gyerekeknek a vidéken élőkkel ellentétben kevesebb az esélyük a természet kincseinek megtapasztalására, a nálunk töltött idő alatt ezt a hátrányt szeretnénk kiegyenlíteni, hogy egyebek mellett ők is megismerjék a kertészkedés alapjait, az egészséges táplálkozás lényegét – nyilatkozta a program egyik vezetője.

A gazdaságot folyamatosan bővítik, mert azt szeretnék, ha teljes osztályközösségeket is fogadhatnának a jövőben. Az idei szezonban május 6. és október 31. között nyitva tartó gazdaságot hét végi napokon bárki meglátogathatja, és ekkor bekapcsolódhat a kerttel és a táplálkozással kapcsolatos műhelyek munkájába.

(Inhabitat)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik