Kertünk-Portánk

Kötelező tanfolyamot indítanának a baromfitartóknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve képzést indítana azoknak a baromfitartóknak, akiknek nincs szakirányú végzettségük, az ingyenes képzést szeretnék minden évben kötelezővé tenni - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Mint mondta, a képzés során az állattartási technológiákból adódó higiéniai követelményeknek való megfelelésben segítenék a gazdálkodókat újdonságokkal, információkkal.

A szóvivő jelezte, nem lehet megmondani, mekkora esélye van a madárinfluenza ismételt megjelenésének, a megelőző intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt.

Az állomány madárinfluenza-mentességének megtartása érdekében különösen fontos a jogszabályokban előírt higiénés követelmények, illetve az egyedi állathigiénés követelmények maximális betartása; szeretnék, ha a hatóság ezt hangsúlyosan ellenőrizné

– közölte.

Süle Katalin kitért arra is: elengedhetetlen a kárenyhítési alap újragondolása és egy díjtámogatott biztosítás létrehozása. A növénytermesztőknek is van díjtámogatott biztosításuk, a NAK szorgalmazza ezt az állattenyésztő ágazatokban is – közölte.

Ennek érdekében megkezdték az egyeztetést az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségével – tette hozzá a szóvivő.

Tanyasi vagy nagyüzemi tyúktojás? Nagy a különbség
Nem csak a színe, hanem a vitamin- és ásványianyag tartalma is más.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik