Kertünk-Portánk

Itt az ideje a levendula magvetésének

November elejétől a fagyokig vethetünk levendulát, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség.

A levendula telepítésbe csak azt követően kezdjünk, ha megismertük a növény környezeti igényeit. A legfontosabb, hogy  napos, száraz helyre, jó vízvezetésű talajba ültessük. Fagyzugos helyre ne tegyük – olvashatjuk a kertlap oldalán.

  • Elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól.
  • Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ott gyakori a fagykár.
  • A mínusz 15-20 C -os hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult növényekben.
  • Fényigényes, a fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát befolyásolja.
  • A szárazságtűrése közismert.
  • A levendula-ültetvények vetésforgón kívül helyezkednek el, 12-15 évig veszik igénybe a területet.
  • A valódi levendula palántázással, fásdugványozással és feltöltéses bujtással szaporítható.
  • A kedvező őszvégi időjárása lehetővé teszi a késő őszi telepítést – ill. ha valaki saját maga akarja előállítani a szaporítóanyagot -, a magvetést.

A levendula magvetése

November elejétől a fagyokig vethetünk levendulát, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség. A saját vagy vetőmagboltban kapható fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.  Vethetünk a kert egy gondosan előkészített részébe -vagy, ha csak néhány tőre van szükségünk-, mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk.

Egy kis homokkal összekeverve vessük,  így egyenletesebben tudjuk a talaj felszínére szórni a magvakat, és jobban látjuk, hogy hova vetettünk.

A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 – 1,5 cm vastagon. Finoman rostáljunk rá a földet, majd tömörítsük a talajt.

Magvetésből következő év őszére nyerhetünk kiültetésre alkalmas palántákat.  A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni, gyomlálni kell. Fontos ápolási munka a bokrosodást elősegítő visszavágás. Ezt akkor kell elvégezni, mikor a bimbók megjelentek. Ekkor a virágzati szárat -1-2 levél-párral együtt levágjuk. Az őszi kiültetésig ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételhetjük.

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod egyszerűen
Így lehet rövid időn belül sok levendulánk!

Cserépbe is ültethetünk

Ha csak néhány tő levendulát szeretnénk, vessük a magvakat cserépbe. Ha a cserepeket beltéren tartjuk, a magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe tesszük a magvakat 2-3 hétre. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomjuk bele a palántaföldbe, de ne takarjuk, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vigyük a szabadba. A cserepeket ne tegyük ki teljes napsütésnek.

Fotók pixabay.com

Csupa-csupa ajándék levendulából: a mézeskalácstól az álompárnáig
A levendula felhasználásáról szóló első írásbeli adatok az ókorig nyúlnak vissza, körülbelül 2500 évesek.
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.