Kertünk-Portánk

12 kipróbált ötlet és praktika fémtárgyaink otthoni tisztításához

Ezekkel a módszerekkel újszerűek lesznek réz-, ón-, vas-, ezüst- és krómtárgyaink.

Nagy- és dédszüleink az élet minden területén praktikus megoldásokban gondolkodtak. A régimódi, de hasznos  tanácsokról már írtunk korábbi cikkünkben, most a fémtisztítás praktikáiról mutatunk néhányat.

 1. A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés. A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.
 2. Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazára törlés után kitűnően megtisztulnak.
 3. Az ezüst tisztítására egy népszerű recept a víz, az alumínium fólia, és egy evőkanál szódabikarbóna. Tegyünk egy edény aljára alufóliát, és a szódabikarbónát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá forró vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg, töröljük át.
 4. A fogkrém is megfelel az ezüst fényezésére,, sőt a lisztet is bevethetjük erre a célra.
 5. Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja.
 6. Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet.
 7. A réztárgyakat a nyers savanyúkáposzta leve is remekül tisztítja.
 8. Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra. Ez megfelelő ápolást biztosít.
 9. Ha a vörösréz felületek rozsdásodni kezdenek, jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Természetesen a kezelés után öblítés és szárazra törlés következzen.
 10. Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.
 11. A fémen lévő savfoltot egy félbevágott nyers burgonyával távolítsuk el.
 12. Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk.

Címlapfotó: howtodecorate.com

Tisztítószer ökosan: mikor, melyiket használjuk? Szakember válaszol
Ismerkedjünk meg a környezetbarát tisztítószerek hatékony használatával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik