Kertünk-Portánk

Régimódi, de hasznos! 12 háztartási praktika a nagyiktól

Nagymamáink, dédieink kevesebb modern tisztítóeszközt használtak, mégis tiszta otthont biztosítottak szeretteiknek.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy nagymamáink mennyi időt szántak a takarításra, most néhány tanácsot osztunk meg a a takarítással kapcsolatos bevált módszereikről.

1. Mindig egy keveset

A nagyik jól tudták, hogyha rendet tartunk a hétköznapokban, akkor a nagytakarítás sem lesz rémálom.  Legyen napi rutin a beágyazás, az edények étkezés utáni azonnali elmosogatása, a ruhák elpakolása vagy a padló felsöprése. Nem kell, hogy minden csillogjon, de legyen átlátható rend és tisztaság, akkor a nyugalom és boldogság is hazatér.

2. Papírtörlő helyett konyharuha

A manapság elterjedt papírtörlők túl azon, hogy nem a nyújtanak környezetbarát megoldást, mind e mellett nem feltétlenül a legcélszerűbbek a konyhában. Válasszunk pamut alapanyagból készült konyharuhát, melyek kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, melyek nem csupán megkönnyítik a konyhai munkát, de szép mintáikkal a konyha dísze is lehet. Bár élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a konyharuhák gyorsan szennyeződhetnek kórokozókkal és könnyen különböző betegségeket okozhatnak, tegyük hozzá, hogy alapos mosással elejét vehetjük a problémáknak.

3. Csináld magad ablaktisztító

A nagyiknak nem volt díszes és modern ablak- és tükör spray, az egyszerű csíkozásmentes folyadékot akár otthon is el tudták készíteni:

• 1 ½ bögre víz

• 1 ½ teáskanál fehér ecet

• 1 ½ teáskanál alkohol

Ma már tehetünk az elegyhez  3-4 csepp borsmenta vagy citrom illóolajat is. Keverjük össze egy spriccentős palackban és már használhatjuk is.

Kapcsolódó anyag >>> Nagyszüleink még tudták, mára kiveszőben a praktikus megoldások

Fotó: country living.com
Fotó: country living.com

4. Foltos terítő, lepedő

Ha semmilyen módon nem sikerült egy-egy foltot kiszedni a fehér színű lepedőből vagy abroszból, a nagyik akkor sem dobták ki. 1-2 evőkanálnyi teát meleg vízbe áztatták 10 percig majd leszűrték és ezzel színezték át a hibás fehér-foltos darabokat. Annyi ideig áztatták, míg a kívánt árnyalatú lett.

5. Lehet, hogy régimódi, de hasznos

A megannyi vegyszer helyett használjuk sokoldalúan a szódabikarbónát, vagy a mesterséges illatosítók helyett a természetes illóolajakat.

6. Évszakoknak megfelelő munkák

A nagyik a nagyobb takarításokat évszakokhoz kötötték. Többnyire tavasszal és ősszel. Évente legalább ezen időszakokban mostak ablakot, tisztították a szőnyeget a kárpitos bútorokat, és ezen időszakokban rendezték át a ruhatárat is.  A kabátokat, kosztümöket, öltönyöket is ilyentájt vitték tisztítóba.

7. A kevesebb több

Nem kell millió speciális tisztítószer. A borax egy többcélú tisztítószer, amely hihetetlenül sokoldalú. Szinte minden zsíralapú piszkot eltávolít a csempétől kezdve, a padlón át, a tűzhelyig. Makacs foltokat is eltávolíthatunk vele.

Kapcsolódó anyag >>> Bevásárlólista nagyi módon

Fotó: gettyimages
Fotó: gettyimages

8. A szabályok értünk vannak

A kis piszokból lesz a nagy, tehát vegyük elejét a dolgoknak, állítsunk fel szabályokat! Az előszobában mindenki vegye le a cipőjét, a fürdőszobában mindenki öblítse ki maga után a kádat, törölje át a mosdót fogmosás után. A Nagyik következetesen betartatták a szabályokat.

9. Levegőillatosítás természetesen

Emlékeztek, hogy a téli időszakban a Nagyiéknál a fűtőtesten sokszor a déligyümölcsök héja száradt? És arra, hogy a ruhák közé mindig levendula vagy rozmaring ágakat tűzdeltek? A nagyobb főzések után az is előfordult, hogy serpenyőben citromos levet párologtattak, hogy a kellemetlen szagokat elűzzék. A friss illatokat mindig a természetből kölcsönözték, és milyen jól tették.

10. Ecet nem csupán főzéshez

Az ecetes áttörléssel csillogóvá varázsolták a fürdőszobai fémcsapokat, de vízkőoldáshoz is okosan használták. Ez utóbbi célból bátran vízkőteleníthetjük ma már a mosógépünket is. Ma már a kertben is hasznát vehetjük.

11. A rongy mindig jól jön

A nagyik a takarékosság nagykövetei voltak, ritkán dobtak ki használható darabokat, főként nem kinőtt ruhát, pólót, kopott törlőruhát. Tudták, hogy a pamut, a flanel anyagokból készült darabok jó szolgálatot tesznek még a ház körül.

12. Természetes fehérítő

Ha megsárgult valamelyik ruhadarab, akkor citromot használtak fehérítő gyanánt. Egy citrom levét kipréselték és egy vödörnyi  vízhez öntötték. Ebben áztatták 1-2 órán keresztül a a fehérítendő darabot, majd a napon szárították.

Végül: Egy nagymama jó tanácsa mindenkorra

Címlapfotó: Planet news

Olvasói sztorik