Kertünk-Portánk

Sivatagban épül meg a világ legnagyobb botanikus kertje

Az Al Hajar hegység lábánál, az ománi fővárostól, Maszkattól körülbelül 30 kilométerre, a sivatag közepén épül meg több mint ezer hektárnyi területen a világ legnagyobb füvészkertje, közölte a héten a projektet kivitelező három építészeti cég, az Arup, a Grimshaw és a Haley Sharpe Design – írja a Condé Nast Traveler.

Arup/Grimshaw

A botanikus kerttel az ország biológiai sokfélesége előtt szeretnének tisztelegni: megtalálható lesz benne a Közel-Keleten őshonos 1200 növény, amelyből 76 – főként aloe és hegységi virágfajok – csak Omán területén teremnek.

Arup/Grimshaw

A tervezés során figyelembe veszik az egyedülálló táj azon adottságát, hogy a sivatag egykoron tengerfenék volt és a tektonikai aktivitás miatt emelkedett jóval a tengerszint felé, valamint a Nap mozgását és a terület időjárási adottságait is, hogy optimalizálják az objektum hőmérsékletét és a beáradó természetes fényt mennyiségét.

Arup/Grimshaw

Az ománi botanikus kert környezetbarát lesz, a vízpazarlást megpróbálják nullára redukálni és ezáltal esélyesek lesznek a legrangosabb ökominősítés, a LEED-Platinum megszerzésére is.

Arup/Grimshaw

A kertek tetején látogatóközpontot, oktatási és kutatási létesítményeket is kialakítanak, de üzletek és éttermek is várják majd az érdeklődöket. Bár úgy hangzik, mintha a botanikus kert szemrevételezése egy teljes napot venne majd igénybe, az építészek szerint mindössze pár óra alatt körbejárható lesz az egész.

Arup/Grimshaw

Arról egyelőre nincs információ, hogy várhatóan mikor készül el a létesítmény, de a cégek közös sajtóközleménye szerint a munkálatokat azonnal elkezdik.

Arup/Grimshaw
2020-ra megépül a világ első úszó városa - Ilyen lesz az élet rajta
Új látványterveket közöltek a projektről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik