Kertünk-Portánk

19 csodás gömbdekoráció, ami teljessé teszi a karácsonyt

A gömb a teljességet szimbolizálja, ne hagyjuk ki az ünnepi dekorációból!

A szimbólumok rendszerében alapvető fontosságot tulajdonítunk a síkban kifejeződő körnek, illetve a térbeliség megtestesítőjének, a gömbnek Ez magába foglalja a psziché teljességét, az ember és a természet kapcsolatát. Megjelenik a primitív napimádatban, a tibeti szerzetesek által rajzolt mandalákban, a buddhizmus megvilágosodásában, a görög filozófiában.

A kör, illetve a gömb a tökéletesség és az egység hibátlan jelképe

Fotó: raymonde-pare

A platonikusok és a neo-platonikusok szerint a kör, illetve ennek térbeli párja, a gömb, a világegyetem legtökéletesebb formája. Egyaránt lehet a végtelen, a harmónia vagy éppen a szellemiség metaforája.

Önmagában is erős és régi szimbólum: a Holdat vagy éppen a Napot egyaránt megjelenítheti. Megtöbbszörözve utalhat a szentháromságra (három egymásba kapcsolódó kör), szövetségre (iker körök, egybefűzve), földrészek harmonikus összekapcsolódására (olimpiai ötkarika), vagy akár a test, a lélek és a szellem egységére (három koncentrikus kör).

Fotó: ebay

Gömb a teljességet szimbolizálja

A bolygók, égitestek és a csillagok, amik az univerzum végtelenségét, törvényeit jelképezik. A bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. A gömbök színeinek megfejtéséhez a színek jelentéseit vizsgálhatjuk. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel. A gömbök törékenysége az élet változásaira, mulandóságára figyelmeztet.

A karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan tartozéka. Íme néhány ötlet dekorációra.

Galéria
Fotó: chasseurs
Ez a 10 legbékésebb ország a világon
Európa országai továbbra is a béke hírvivői.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik