Mozaik

Ez a 10 legbékésebb ország a világon

A 2017-es globális békeindexe nagy eltéréseket mutat. Európa országai továbbra is a béke "hírvivői".

Az Institute for Economics and Peace nonprofit szervezet minden évben alapos elemzést végez a béke, a gazdasági értékek alakulásáról és a békés társadalmak érdekében tett lépésekről. A globális béke index (GPI) néven ismert jelentés 23 minőségi és mennyiségi mutatót vesz figyelembe. 2017-ben 163 önálló állam szerepelt a listán, ami a világ lakosságának 99,7 százalékát teszi ki.

Míg a tavalyi évben meginogni látszott a béke, ebben az évben meglepő módon több tényező is a megnyugvás, a békés egymás mellett élés irányába mutatott.

A jelentés szerint “a 2017-es GPI eredményei azt mutatják, hogy a béke globális szintje 93 országban javult, míg 68 ország romlott.

Európa továbbra is a világ legbékésebb régiója, míg a legnagyobb regionális csökkenés Észak-Amerikában történt, Szaharától délre, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is hasonló a helyzet.

“Az észak-amerikai eredmények tekintetében az Egyesült Államoké romlottak, míg Kanadáé javultak. Az Egyesült Államok pontszámát nagyrészt két mutató húzta le: a társadalomban érzékelt bűnözés szintje és a belső konfliktusok intenzitása.

A jelentés szerint az alábbi országok tesznek a legtöbbet a béke érdekében.

1. Izland
2. Új-Zéland
3. Portugália
4. Ausztria
5. Dánia
6. Cseh Köztársaság
7. Szlovénia
8. Kanada
9. Svájc
10. Írország holtversenyben Japánnal

Magyarország a listán a 15. helyen végzett.

A lista végén lévő öt ország folyamatos konfliktusoktól és békétlen helyzetektől szenved, jelenleg Szíria a legkevésbé békét kereső ország, melyet a sor végén Afganisztán, Irak, Dél-Szudán és Jemen követ.

A 135 oldalas jelentés helyenként igen komor képet mutat, benne a terrorizmus, a menekültügy és a háborúk jelenlegi kezelését illetően, de van remény. Az elemzés végén megoldási javaslatok, lehetőségek is helyet kaptak, úgy mint szükségletek kielégítése, sérelmek csökkentése vagy nézeteltérések kezelése.

Íme a béke nagykövete, Izland

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik