Kertünk-Portánk

Hogy nem süketülnek meg a kukorékolástól a kakasok?

A címben szereplő kérdés keltette fel két belga egyetem, a University of Antwerp és a University of Ghent kutatóinak érdeklődését. A Zoology című tudományos lapban publikált tanulmányukban pedig rá is mutatnak a titok nyitjára: a kakasok nem hallják a saját kukorékolásukat, írja az MNN.

Az ember fülei rendkívül kifinomultak. A láncfűrész hangjának megfelelő 120 decibelnél erősebb hang már állandó halláskárosodást is okozhat. A zajból származó légnyomáshullámok hosszú távú expozíció esetén akár meg is ölhetik azokat a sejteket, amelyek a hanghullámokat átalakítják az agyunk által feldolgozott zajokká. 130 decibel esetén fél másodperc is elég, hogy komolyabb kár keletkezzen a hallásunkban.

Tekintve, hogy a kakasok akár 100 decibell erősséggel is képesek kukorékolni, laikusan azt gondolhatnánk, hogy előbb vagy utóbb megsüketülnek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a hallásuk egész életükben tökéletes, ezért minden reggel ők ébresztenek minket.

Hogy kiderítsék, hogyan tudják megtartani a hallásukat a kakasok, a kutatók mikrofonokat kötöttek három állat fejéhez. Így sikerült megmérniük azokat a hangszinteket, amelyeket maguk a kakasok hallanak kukorékolás közben.

A kukorékolások erejét szintén megmérték távolabbról is, továbbá CT-vizsgálatokat készítettek a kakasokon és a közelükben lévő tyúkokon, hogy meglássák, miként visszhangoznak a hangok a fülcsatornájukban.

Az egyik kakas kukorékolása megütötte a 140 decibelles erősséget is, ami már tényleg komoly károkat képes okozni.

Kiderült, hogy a kakasok anatómiailag alkalmazkodtak a saját kukorékolásukhoz: amikor kinyitják a csőrüket, a fülcsatorna negyede bezáródik, a lágy szövetek pedig lefedik a dobhártya 50 százalékát. 

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy alapvetően beépített füldugókkal rendelkeznek, amelyek megvédik őket a saját hangjaiktól. A tyúkok szintén védettek. A kakasok füléhez hasonlóan az övék is bezáródik, de nem annyira, mint a hímnemű társaiké.

A beépített védőképesség evolúciós szempontból is különös jelentősséggel bír. A kukorékolással egymásnak is versengenek a kakasok, mert a leghangosabb bizonyul a legfittebbnek, amely párosodhat a tyúkokkal.

Hihetetlen szép történet egy kakasról, aki szárnyai alá vette a kiscsibéket
Rácsodálkozós, kedves pillanatok márpedig léteznek. Aprók és nagyobbak, csak észre kell venni!

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik