Kertünk-Portánk

Utánozzuk a természetet, legyen vadvirágos kertünk

Tanácsok mindazoknak, akik természetközeli kertet szeretnének.

Aki szereti a “vad” természet látványát és lenyűgözi a burjánzó, vadvirágos mező, annak érdemes  kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket. A megoldás természetesen nem az, hogy kirándulásaink során összegyűjtjük a növényeket, és így próbáljuk otthon szaporítani, hiszen ez esetben akár szabálysértést is elkövethetünk, ráadásul az impulzív ültetés nem biztos, hogy a várt eredményt hozza.  Aki tehát természetközeli, vadvirágos kertet szeretne, annak érdemes betartani Megyeri Szabolcs tanácsait.

 • A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Mellőzendőek a térkőből kirakott utak, az ágyásszegélyek és az előregyártott kerti díszek. Épített grillpult helyett érdemesebb hagyományos tűzrakóhelyet választani, hintaágy helyett inkább egy függőágyat szerezzünk be, és a műanyag kertibútor  helyett is jobb megoldás fából készült.
 • Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág.  Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést és gondozást igényelnek, telepítésükkel időt és pénzt is spórolhatunk.
 • A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben. Úgy válogassuk össze az ültetendő fajokat, hogy minden évszakban legyen köztük olyan, ami virágzik, zöld, vagy csak dekoratív.
Ez lesz az idei év 6 szerethető kerti trendje
Ezeket biztos, hogy szeretni fogjuk.
 • Rövidre nyírt pázsit? Ha lehet, akkor csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükségünk van rá. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet. Nem kell félni, az ilyen burjánzó területek is alkalmasak pihenésre, időtöltésre, és a gyerekeknek is nagyobb élvezet az ilyen házi rét, mint a katonásra vágott pázsit.
 • Amennyiben a kert mérete lehetővé teszi, alakítsunk ki minél többféle élőhelyet a kertünkben! Más-más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhatunk létre. Lepkék számára ültessünk minél több virágzó, illatos, mézelő növényt.
 • Az ilyen kertekkel a környezetünket, állatainkat is védjük, hiszen néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: rovaroknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén búvóhelyül szolgálnak.
 • Törekedjünk arra, hogy a kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldjuk meg!
Fotó: counrilife.co.uk

Hogyan készítsük elő a vadvirágos kertünket?

Tény, hogy a vadvirágos terület létrehozása és ápolása ugyan könnyebb, mint a virágos ágyásoké, de jó tudni, hogy van néhány fontos teendőnk.

 • A virágmagvak szétszórása előtt mindenképp lazítsuk fel a gyepet, és tisztítsuk meg a gyomoktól.valamint a virágok növekedése során rendszeresen öntözni kell a területet.
 • A vadvirágos magkeverékbe keverjünk hagyományos fűmagot is, mert a füvek tartóssá és ellenállóvá teszik a vadvirágos növénytársulást és megkötik a talajt.
 • Minél több magvat vetünk, annál biztosabb a siker. A csomagoláson feltüntetett vetési mennyiségnek nyugodtan használjuk a dupláját.
 • Úgy válogassuk össze a magvakat, hogy az egynyáriak mellett legyenek évelők is.
 • A magvak csírázásának és növekedésének időszakában rendszeresen önözzünk, és ne hagyjuk abba a gyomlálást sem.

Az édenkert javaslata alapján az alábbi vadvirágok közül érdemes választanunk:

Verbena officinalis – Közönséges vasfű
Verbascum phlomoides – Szöszös ökörfarkkóró
Tanacetum vulgare – Gilisztaűző varádics
Symphytum officinalis – Fekete nadálytő
Stachys officinalis – Orvosi tisztesfű
Scabiosa ochroleuca – Vajszinű ördögszem
Saponaria officinalis – Orvosi szappanfű
Salvia nemorosa – Ligeti zsálya
Ranunculus acris – Réti boglárka

Galéria

Primula veris – Primula veris
Papaver rhoeas – Mezei pipacs
Melandrium album – Fehér mécsvirág
Malva sylvestris – Erdei mályva
Lythrum salicaria – Réti füzény
Leontodon autumnalis – Őszi oroszlánfog
Lamium maculatum – Foltos árvacsalán
Hypericum perforatum – Közönséges orbáncfű
Filipendula vulgaris – Koloncos legyezőfű
Echium vulgare – Közönséges kígyószisz
Dipsacus sativus – Takácsmácsonya
Capsella bursa-pastoris – Közönséges pásztortáska
Campanula – Harangvirág
Bellis perennis – Vad százszorszép
Artemisia absinthium – Fehér üröm
Althea officinalis – Fehérmályva
Adonis vernalis – Tavaszi hérics

Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében?
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik