Kertünk-Portánk

Egekbe szökött a sárgabarack ára

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 07. 08. 17:42

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb termését szüretelik idén Magyarországon.
Korábban a témában:

Elkezdődött a sárgabarack szezonja, aminek jele, hogy kinyitottak a szedd magad földek is. Szezon ide vagy oda, a piacokon nagyon drága a gyümölcs, és aligha lesz olcsóbb. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) szerint sem várható, hogy az elkövetkező hetekben jelentősen csökken a sárgabarack ára.

A sárgabarack átlagtermése évente 30-36 ezer tonna körül alakul Magyarországon, idén azonban a számítások szerint a 20 ezer tonnát sem éri majd el. A korai fajtáknak betett a március 1-jére virradó éjszaka bekövetkezett mínusz 20-24 fokos hideg, de a kései fajták termése is elmarad a várttól.

Miskolc, 2011. május 25.
Gönci barack egy kertben. Az Európai Bizottság 2011. május 24-én Brüsszelben jelentette be a gönci barackról szóló döntését, azt, hogy a különleges magyar gyümölcs ezzel egy szûk körû - mintegy ezer élelmiszert magában foglaló - termékcsoportba kerül, a tagországok uniós védelmet élvezõ más hagyományos árucikkei közé. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.
Felvételünk 2010. július 13-án készült.
MTI Fotó: Szalóczy Tibor
Károkat okoztak a fagyok a barackosokban
Messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni az idei szezonról.

A kevesebb mennyiség látszik az árakon is. A sárgabarack kilója tavaly ilyenkor 450-500 forint körül alakult, most 700-750 forint között mozog. A nagybani piacokon  most is 440-650 forint között kínálják a viszonteladóknak, ami önmagában is magas ár, hiszen arra rámegy még a kiskereskedelmi árrés.

Bár a vásárlót – aki lekvárt szeretne befőzni, vagy jó házipálinkát akar főzetni a barackból – aligha érdekli, de a terméskiesés az ipari felhasználókat is érinti, a termelők egy része pedig az exporttól is elesik.

A magyar sárgabarack nagyon keresett termék Németországban, jó áron lehet értékesíteni. Évente több ezer tonnát szoktunk exportálni, ha olyan az időjárás és a termés. Ez ebben az évben sajnos nem fog teljesülni

– nyilatkozta Hunyadi István, a FruitVeb szakmai elnöke.

Kiemelt kép: Pixabay

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.