Kertünk-Portánk

Ingyenessé teszik a kerti kutak engedélyeztetését

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján, írja az mfor.hu.

A lap megjegyzi, az indítvány lényegében a kormány szándékait tükrözi, vagyis jó eséllyel el is fogadja ebben a formájában az előterjesztést a parlament.

A bizottság indoklása szerint

jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése, hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól.

Azt is írják, az illeték- és díjfizetési mentesség egyidejűleg nem kötődne az engedély nélküli kutat bírság terhe nélküli bejelentése határidejéhez – amit várhatóan 2020 végéig kitolnak -, hanem időkorlát nélküli lenne.

A kutak létesítésének engedélyezése – létesítésük céljától függően – vagy a jegyzők hatáskörébe tartozik, vagy a katasztrófavédelmi hatósághoz. A magáncélokra szolgáló vízkivétel esetében az illetékes jegyző által kiállított engedély illetéke 5000 forint. A másik tételt, a díjat a katasztrófavédelem állapítja meg a gazdasági célú vízkivétel esetében, az összeg a kivétel mennyiségétől függ.

Milliós bírság is járhat a kerti tüzelésért
Magyarországon széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik