Kertünk-Portánk

Csokonyavisontán már megkezdődött a salátaszezon

A somogyi gazda futókacsákkal védi kertjét a kártevőktől.

A Somogyi-dombság déli szegletében Kiss Géza kertjében ameddig a szem ellát fóliák sorakoznak. Házigazdánk eredeti szakmája kőműves, a nyolcvanas évek elején hobbiból kezdett kertészkedéssel foglalkozni. Hosszú évek tapasztalata kellett ahhoz, hogy Csokonyavisontán őstermelővé válhasson.  Jelenleg a horvát határ közelében fekvő kis birtokon több mint 3000 négyzetméteren foglalkozik fóliás és szabadföldi növénytermesztéssel. Két, egyenként 120 méter hosszú fóliasátrában januárban már katonás rendben sorakoznak a formás salátafejek.

Januárban beindul a salátaszezon ami egészen február végéig tart – meséli a gazda. – Már második hete szedjük a fejeket és ládákba rakva szállítjuk a huszonöt kilométerre fekvő nagyatádi piacra. A helyi piac mellett kiskereskedőket és iskolai konyhákat is ellátok friss zöldségekkel.

Milyen igényei vannak a salátának?

A friss, ropogós, üde zöld növények fejlődéséhez szükséges 7-17 Celsius fokos hőmérsékletet fűrészporos kazánnal oldom meg. Az állandó fűtés mellett komoly kihívást jelent a 70% körüli ideális páratartalom biztosítása, amit rendszeres szellőztetéssel tudok biztosítani.

Vannak-e buktatói a saláta termesztésének?

Talán a kártevők elleni védekezés a kulcsmozzanata a későbbi magas terméshozam elérésének, ezt már az ültetés előtt meg kell kezdeni. Legnagyobb ellenségeink a ház nélküli spanyol csigák és a levéltetvek. A csigák ellen biológiai védekezést alkalmazok, egészen a palánták beültetéséig futókacsáim legelnek a területen. Ezek a különleges állatok Indiából származnak és széles körben elterjedt az alkalmazásuk a gazdák körében. Imádják a talajban megbúvó csigapetéket és a meztelen csigákat. A későbbiekben a növényeken megtelepedő levéltetvek ellen megelőzésképpen vegyszeres talaj előkészítést végzek.

Ebben a faluban naponta ezer indiai futókacsát vetnek be a csigák ellen
A meztelen csigák retteghetnek, az indiai futókacsa elől nincs menekülés.

Hogyan jut el az ágyástól az ebédlő asztalig a friss salátafej?

A kézi erővel felszedett növényeket nyolcasával műanyag ládákba rakjuk és teherautóval a nagyatádi vevőinkhez szállítjuk. Egy részét a piacon értékesítjük, másik felét a város iskolái vásárolják meg. A sulikonyhák szinte egész évben igénylik a friss, egészséges zöldségeket és gyümölcsöt. Salátákat szállítani, rakodni egyébként nem különösebben nehéz, kevésbé sérülnek mint például a paradicsom. Fontos megemlíteni, hogy 3-4 nap után viszont az áru látványosan fonnyadni kezd, veszít frissességéből, ezért minél hamarabb értékesíteni kell a leszedett termést.

Saláta-tippek

Sokan a hagyományos, ecetes-cukros fejes salátára esküsznek, mégis megéri kísérletezni olykor. Egyszerűen feldobhatjuk hétköznapi ebédjeinket egy-két kevésbé megszokott ízzel. Márványsajt kockák, parmezán darabok, almakockák vagy medvehagyma például még ízletesebbé tehetik salátánkat. Akár apróra vágott mandula- vagy diódarabokkal is megszórhatjuk a ropogós, friss leveleket.

Melyik fajtát termeszti a fóliában?

Két szempont alapján palántázok. Elsődleges a vevők igénye, mely az utóbbi években a világosabb levelű fajták felé fordult. Ezek a finomabb levelű saláták fogékonyabbak a gombás betegségekre, bár az általam termesztett növények többsége peronoszpóra-rezisztenciával rendelkezik.

Mit termeszt a salátaféléken kívül?

Február végétől az általam nevelt paradicsompalánták és a paprikák veszik át a megüresedett területet. Idényzöldségekkel is foglalkozom, hiszen aki elsők között jelenik meg a piacon ezekkel, az jobb áron értékesíthet, mint hetekkel később. A zöldségeken és a gyümölcsökön muskátlival is foglalkozom.

Mit tanácsolna azoknak, akik saját kertjükben szeretnék megtermelni zöldségeiket?

Növényt termeszteni csakis szívvel-lélekkel szabad, érdemes.

Fóliában dolgozni kemény fizikai munka, a szállítás és a piacra jutás is sok szervezéssel jár. Kikapcsolódásnak Kiss Géza saját drónja segítségével gyakran fentről is szemügyre veszi a somogyi lankákat. Légifelvételein a környező táj szép részletei mellett faluja utcáit és fóliasátrait is gyakran megörökíti.

Fotók: Kiss Géza

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik