Kertünk-Portánk

Túlnőtte gazdáit Álom, a hét hónapos komondor lány

Öt hónap alatt harmincöt kilóval lett nehezebb a játékos házőrző.

Öreghegyi Kócos Álom névre hallgat az a hét hónapos komondor kölyök, amely a fotók tanúsága szerint már alig fér el gazdája ölében.

Az eb a Hevesi Portámkincse Komondor Kennelben él, ahol Besenyei Lászlóné Katalin és férje tíz éve foglalkozik az ősi magyar fajta tenyésztésével. Kenneljükben jelenleg öt nagy komondor és több kis kölyökkutya él, akik nap közben az udvaron szaladgálnak, vagy éppen pihennek.

Álom hét hónaposan 45 kilogrammot nyom és hetven centiméter a marmagassága. Tíz hetesen került hozzánk az alomból, akkor mindössze tíz kilós csöpp kiskutya volt

– mesélte a Sokszínű Vidék megkeresésére a hölgy.

A 10 hetes Álom és új gazdája, fotó: Besenyei Lászlóné

A komondor a puli és a kuvasz mellett az egyik legrégebbi magyar kutyafajtánk. Hihetetlenül nyugodt vérmérsékletű, megfontolt kutya, de szükséghelyzetben roppant gyors, és váratlanul támad. A bozontos szőrű, hatalmas termetű pásztorkutyák a nap nagyobb részét fekvéssel, pihenéssel töltik, ám éberen figyelnek és a legkisebb zajra talpon vannak. Éjszaka szinte megállás nélkül mozognak, őrzik a portát. Rohamuk minden elsöprő, ellenfelüket egy szempillantás alatt ledöntik lábáról.

Sokan félnek a kifejlett példányaitól tekintélyes méretük miatt, pedig a felnőtt állatok is barátságosak és jól kezelhetők amennyiben rendszeresen és szakszerűen foglalkoznak velük.

A komondor nem divatkutya, ha a fajta népszerűsítése céljából egy rendezvényen megjelenünk, csodálják a nagyságát, a nyugalmát, a türelmességét. A szőrét is megcsodálják, ám tartanak is az ápolásától. A legjobb házőrzők egyike, aki lekenyerezhetetlen

– mondta a fajtáról Besenyei Lászlóné Katalin.

A hevesi kennelben nem egyszerű feladat ennyi nagy testű kutya étkezését biztosítani. Élelmezésükben egy hentes ismerősük van segítségükre, akitől olcsóbban tudnak húsokat beszerezni. A komondorokat főleg csirkefarháttal etetik, és időnként marhahússal is kényeztetik.

A hét hónapos Álom napi 1-1,5 kiló húst eszik és szépen fejlődik. A dekoratív komondor lány mozgása rendezett, a közeljövőben szeretnének kiállításokon is szerepelni vele, hiszen 9 hónapos kortól már felnőtt versenyeken indulhat.

A tenyésztő szerint méltatlanul mellőzött a komondor fajta, sajnos nem becsülik eléggé az emberek, pedig valódi nemzeti kincs, megvesztegethetetlen házőrzőnk szerepel a magyar Hungarikumok között.

Hungarikum, ami több mint testőr
Gyakran szerepel kiállítások sztárkutyái között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik