Kertünk-Portánk

Népszerűek Makón a bigecsek

A fiatalság is kezd ráérezni a kertészkedés örömére.

Reneszánszukat élik Makón a Maroshoz közeli hétvégi kiskertek, vagy ahogy arrafelé mondják, a bigecsek. Néhány éve gyakran lehetett látni gyomverte, műveletlen telkeket – ma már ez ritkaságszámba megy. És nemcsak az idősebb korosztály dolgozgat, a fiatalság is kezd ráérezni a kertészkedés örömére, írta a Délmagyar.

A bigecsek apró, tipikusan két kisláncos Maros-parti művelt területek, melyekben főként virágokat, zöldségféléket, többek között krumplit, borsót és paprikát termesztenek. Van, aki csak saját magának, de akadnak olyanok is, akik a feleslegeset értékesítik.

Fotó: Pixabay

Néhány éve még tucatnyian adták vissza a bigecsüket, hogy ne kelljen művelni, de most örvendetesebb a kép, hiszen alig van műveletlen, gyomos terület. A folyó városhoz közeli partjainál egyébként mintegy 240 hektárt foglalnak el ezek az egyenként tipikusan 2 kisláncos telkek. Többségüket elkerítették, sok telken kis ház is magasodik. Új jelenség, hogy némelyiket – ez főleg a strandhoz közeli részen divat – nyaralóként hasznosítják, de a legtöbben továbbra is zöldséget, gyümölcsöt termesztenek.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik