Kertünk-Portánk

Bájos porta a zöldtetős szalmaház Csíksomortán

A fiatal házaspár nagyon büszke arra, hogy maguk tervezték és varázsolták készre az épületet.

A ház tetején cserép helyett föld, kövek és sziklakerti növények vannak, falai pedig tégla helyett szalmabálából készültek. Az erdélyi  Csíksomorta határában felépített ház formabontó, és nem csupán ami az építési anyagok felhasználást illeti, hanem ránézésre is, írja a liget.ro.

A kétgyermekes Lázár család immár öt éve él a maguk tervezte és építette különleges házban. Mónika és Attila imádnak itt élni és nagyon büszkék arra, hogy maguk tervezték és varázsolták készre.

Az volt a legjobb az építkezés során, hogy mindig ki lehetett találni, merre kanyarodjon egy fal, hogyan burkoljunk, milyen anyagokat használjunk, és azokat pontosan hogyan. Az egész épület menet közben alakult, formálódott

– mondta a portálnak Lázár Attila.

Lázárék zöldtetős háza tökéletesen belesimul a környezetbe

Váza faszerkezet, reciprok tetőszerkezettel – azaz a szarufák egymáson támaszkodnak körkörösen -, s mivel a közepén üres tér maradt, itt három rétegű hőszigetelő ablak van, kívül pedig vastag, edzett üveg. Hasonló megoldás található a manzárd részen is.

Egyre népszerűbbek a szalmabálából készült házak
Amikor a szépség és praktika találkozik a környezettudatossággal.

A ház alapja gumi és kavics, a falak háromszáz darab szalmabálából készültek. A bálákat mogyorófabottal rögzítették egymáshoz, erre jött a kívül-belül öt-öt centiméteres agyagtapasztás, majd a meszelés.  Nemrégiben a házhoz még két helyiséget toldottak: a kamra és a tároló földzsákos technikával épült. Ez azt jelenti, hogy a zsákokat mintegy hatvan százalékban agyaggal és homokkal töltötték meg, ebből rakták ki a falakat, a zsákokat szögesdróttal rögzítve egymáshoz.

Az épületről és a szalmabála-építés kulisszatitkairól a Facebook-bejegyzésre kattintva csodálatos fotók kíséretében található bővebb információ.

Kiemelt kép: D. Balázs Ildikó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik