Kertünk-Portánk

Dézsából csinált kerti tavat a 15 éves kamasz

Máté megálmodta, és meg is valósította az álmát.

Azt mondják, hogy kamaszkor lajhárpóz, anyarabszolgatartás, déligalvás, okostelefon, lustulás, s ez biztosan részben így is van. Azonban azt, hogy egy másik részt a kreativitás, ötletelés, álmok és a megvalósítás teszi ki, azt a 15 éves Máté példája ékesen bizonyítja.

Mesés kerti kuckót és komposztáló kast álmodott meg vesszőből a kosárfonó
Némi gyakorlással és kreativitással remek dolgok készíthetők vesszőből.

Máté ugyanis kerti tavat szeretett volna szentendrei otthonuk előkertjébe, azonban a család idegenkedett a tófóliától, a műanyag medencéktől, így a ,,kiássuk a kerti tavat s kibéleljük fóliával, majd körberakjuk kövekkel” verziót hamar elvetették. Elkezdtek így bogarászni, más lehetősége után nézni. A Jófogáson találtak egy hatalmas, körülbelül 100 éves, 130 cm átmérőjű, 70 cm mély dézsát, s bár Nógrád megyében volt, eldöntötték, hogy elmennek érte.

Fotó: Harmath Beáta

Mielőtt meghoztuk, elkészítettük az alapot, régi, körülbelül 5 cm vastagságú, 30×30 centis tégla színű járólapokból

– mesélte a Sokszínű Vidéknek Harmath Beáta, Máté édesanyja.

A hordóból először nagyon folyt a víz, így lassan kellett feltölteni. A résekbe a család kenderzsinórt tömködött, ezután meg kellett várni, hogy a fa megdagadjon. 2 nap után a vízszivárgás megszűnt. A hordó aljába Máté fehér kavicsokat tett, majd a víz 2 napig állt. Ezután kerültek bele a növények és a halak.

Galéria
Fotó: Harmath Beáta

A hordóba vettünk egy napelemes szökőkutat, ami megmozgatja a vizet és oxigéndússá teszi , bár a halak vízforgató nélkül is remekül érzik magukat. A hordó köré Máté színes virágokat ültetett, letette a fa járólapokat, a maradék helyre pedig mulcs került

– mesélte el Bea.

Mivel a hordót a család nem süllyesztette a földbe, a halakat télire beviszik majd a házba egy nagy akváriumba, a tavirózsával együtt, addig azonban a kert ékességei.

Galéria
Fotó: Harmath Beáta

A hordó alapra helyezését leszámítva, Máté mindent teljesen egyedül csinált, de az alapra helyezésben is aktívan közreműködött. Ő végezte a tereprendezést, a mulcsozást, a járólapok lehelyezését, a növények ültetését, halak kiválasztását és a kavicsozást is. S bár ezzel a tervével elkészült, máris újabbakon töri a fejét. Most egy szőlőlugast szeretne telepíteni a kerti pihenő előtti átjáróba. Nagy vágya egy fűthető jakuzzi is, szintén dézsából. Már kinézte a helyét, a hatalmas fügebokrunk szomszédságában. Nagyon büszke vagyok rá

– mondta el a boldog édesanya.

A sztori kis érdekessége még, hogy a dézsát a Lajos névre hallgató pick up truck-kal hozta el a család – a nevét csúnyácska lévén Szörnyeteg Lajosról kapta -, de olyan nagy volt a dézsa, hogy elsőre pár centi híján nem fért be a platóra, ezért otthon le kellett szerelni a puttonyt a platóról. Úgyhogy kétszer járták meg Nógrád megyét, de nekik így is megérte.

Ezt a képek is alátámasztják,  amiken az azóta kerti tóvá avanzsált dézsa tündököl.

Kiemelt kép: Harmath Beáta

Ne tüzeld el a régi, szuvas teknőt! Készíts belőle hintaszéket!
Megálmodni, kettévágni, felrajzolni, kivágni, égetni, pácolni, összerakni, fellógatni a helyére és kész.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik