Kertünk-Portánk

Halálra ítélték Ödönt, a népszerű dömsödi szürkemarhát

Az állat egyetlen bűne, hogy gazdái féltő szeretettel, házi kedvencként nevelték.

Halálsorra került Ödön, a daliás magyar szürke, pusztán azért, mert a hatóságok számára nem létezik, írja az ATV Naplójának riportjára hivatkozva  a 168 óra. Kényszervágásra ítélték a körzeti állatorvos eljárása következtében Ödönt, a Dömsödön nevelkedett magyar szürke bikát, derült ki ugyanis a riportból.

Az 1200 kilós állat egészséges, egyetlen bűne,  hogy világra jötte után gazdái, Feri és Zita egy biogazdaságban nevelték háziállatként, így nem került be a haszonállatok nyilvántartásába, fülszáma sincs.

A hatályos jogszabályok alapján tett bejelentést róla a háziorvos az illetékes kormányhivatalnál. A gond az, hogy a szabályozás szerint felnőtt állat már nem kaphat fülszámot, ezért automatikusan a levágásáról hoztak döntést, illetve pénzbüntetést kapott a mulasztásért az állattartó pár.

A dolog pikantériája, hogy még nincs is a nevünkön az állat, mert az az apukámé. Az ő nevében rendeltük meg a vizsgálatokat, és így is folytatták le azt. Amikor egyébként 5 éve elindítottuk a gazdaságot, apu őstermelő volt, de 2018. december közepe óta már nem az. Az engedélyét visszaadta, tehát ha összegezzük, Ödön jelenleg senki nevén nincs

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Zita, hozzáfűzve: a hatóság azt mondta, nem kapnak büntetést, mert nincs mire. Akkor még el sem végezték a vizsgálatokat, tehát senki sem tudhatta, hogy negatívok lesznek az eredmények.

Ödön egyébként az összes kötelező oltását megkapta az eljárás óta, és semmilyen betegsége sincs.

Feri és Zita nagy szeretettel gondozza Ödönt, így nem meglepő, hogy könnyekkel küszködve beszéltek az állat leöléséről, amit kötelezően elrendelt a hatóság. Náluk Ödön családtag, és egyben a helyiek kedvence is, akik gyakran látogatják az állatot, sőt olykor a turisták is lelkesen fényképezik a hatalmas, de szelíd bikát.

A cél, hogy megoldás szülessen Ödön megmentésére. Íme a Napló videója:

Mentsük meg együtt Ödönt

A hivatalok ki akarják végezni, el akarják pusztítani Magyarország egyik legcsodálatosabb magyar szürke bikáját, ÖDÖNT! Csak azért mert gazdái Zita és Feri, háziállatnak és nem haszonállatnak tartják. Csak azért kerüljön a halálsorra, mert rendszeren-kívüli és nincsen fülszáma?! Védjük meg Ödönt!

Közzétette: Heti Napló Sváby Andrással – 2019. november 4., hétfő

Kiemelt képünkön Ödön és társai – Fotó: családi archívum

Turistalátványosság a világ leghosszabb szarvú bikája
Az állat megszokta a kíváncsiskodókat, akik az út szélén megállva almával, körtével, dinnyével etetik.
Olvasói sztorik