Kertünk-Portánk

Neked mit jelent 8 sor borsó? Elgondolkodtató sorok az élet „apró” dolgairól

Nem éri meg kertészkedni? Ezt talán gondoljuk újra!

„Nem éri meg kertészkedni” – kezdi elgondolkodtató írását a facebookon Gergely Gábor. Az alábbiakban szó szerint idézzük a fiatalember sorait, ami remélhetően nem csak elgondolkodtat, de cselekvésre is késztet.

“Sokat hallom mostanában, bevallom nekem is megfordult már a fejemben. Aztán oda jutottam, hogy ha az ember minden munkára alkalmas idejét a munkahelyén tölti, azért pénzt kap, akkor valóban nem éri meg.

Akkor éri meg, ha nincs más, de akkor nem csak megéri, hanem szükséges is

Most, hogy az előrejelzések szerint sokaknak lesz sok ideje és kevés bevétele, megint elgondolkodtam, megéri-e.

A képen látható 8 sor borsó, az őszi talaj előkészítésen kívül, eddig annyi munkát látott, amennyi az elvetéséhez kellett. Korábbi évek tapasztalatai alapján, egyszer kell megkapálni, mert mire másodszor kellene, már akkora lesz, hogy nem lehet közé férni (ilyenkor már nem csak nem lehet, de nem is kell kapálni). Aztán ki kell majd szedni, leszaggatni, kifejteni. Ha mindent összeszámolok, egy 10 órás műszak lehet ez a 8 sor borsó. Tehát kimondhatjuk, a 8 sor borsó egy 10 órás műszakot jelent.

Egy sorocska, egy 4 fős családnak, kb. 10 főzet borsólevesnyit tud teremni. 8 sor, 80 főzetet. Tehát mondhatjuk, 8 sor borsó 320 adag borsólevest jelent.

Egy átlagos kifőzdében, egy egyszerű leves kb. 400 Ft-ba kerül. Nyilván vannak egyéb költségek is, tehát egy adagot csak 100 Ft-tal számoljunk. Vagyis 8 sor borsó (320 x 100) 32 000 forintot jelent.

Nem telik el hét, hogy ne hallanám vagy olvasnám, hogy az eldugott kis falukban, leszakadt régiókban, ahol nincs internet, nincs tv, gyerekek éheznek. Nem tudom, így van-e, de ha igen, nekik mondhatjuk, hogy 8 sor borsó némi túlzással az életet jelentheti.

Mit jelent nekem? Kicsit munkát, kicsit élelmet, kicsit megtakarítást, kicsit életet, és egy nagy adag örömet. Örömet, amikor láttam őket kibújni, örömet amikor most látom ahogy nőnek, örömet amikor majd a gyerekekkel megkóstoljuk az első szemeket, örömet amikor a kifejtéskor tele lesz a tál, és örömet mikor az ebéd után azt mondjuk: azért ez nem bolti borsó. Ezt jelenti 8 sor borsó.

Nagyanyáink tudománya: egészséges táplálkozás a babtól a sárgaborsóig
Anno az első és egyben legegyszerűbb szabály volt, hogy együnk Magyarországon honos élelmiszereket.

Hogyan jön ki a matek?

Először is jó tudni, hogy több fajta borsó létezik. Legalább 15 fajtát próbáltam eddig. Ebből akár adódhatnak különbségek. A képen látható borsó, október végei, novemberi elejei vetés. Ilyenkor még karácsony előtt kikel, begyökeresedik, és tavasszal rögtön meglódul, amint jön a meleg.

A tavasszal elvetett borsó csak ekkor kezd el kelni. Mire a tavasszal vetett borsó akkora lesz mint a képen látható, ez már javában virágzik. Változnak a tavaszok is, az elmúlt években azt figyeltem meg, hogy májusban mindig akkor jön a kánikula, amikor a tavaszi vetésű borsó virágzik. Ilyenkor locsolni kell, mert különben az adott talajhoz állítja a kötődést. Nem köt többet, mint amennyit ki tud nevelni. Logikus. Kivétel, az őszi vetés, mert azt ilyenkor már kiszedjük. Innen is lehet különbség.

Az pedig hogy kikel-e, több dolgon is múlik. Mondjuk azon, hogy szétszórtuk-e a borsót vetés közben, mert akkor még kelés előtt megeszik a galambok. Azt is ami a földben van, mert megkeresik. Olyat is láttam már, hogy valamilyen talajlakó rovar eszi a borsó csíráját. Ezt is kivédhetjük az őszi vetéssel. Az is lehet, hogy nem csíraképes a vetőmag. Aki biztosra akar menni, csináljon próbacsíráztatást vetés előtt.

Mennyi borsó kell egy levesbe?

Ez megint ízlés kérdése, nekünk hozzávetőlegesen 3 dl / 4 fő. Tehát az a kérdés, hogy egy ilyen sor megterem-e 3 liternyi borsót, hogy igaz legyen a 10 főzet. Meg. Bátran állítom!

És mondd, neked mit jelent 8 sor borsó?”

Szerző és fotó: Gergely Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik