Hormonpótlók helyett gyökereztessünk mézzel

Természetes és kézenfekvő megoldás.
Kapcsolódó cikkek

Sokan sikeresen szaporítják növényeiket gyökereztető hormon nélkül, mások azonban neki se állnak, míg be nem szerzik a megfelelő számozású “Incit” gyökereztető port, ami a növények gyorsabb gyökereztetését segíti.  Másik alternatívát jelenthet a méz, amiről mindenki tudja, hogy milyen finom az édességekben, teában, de azt talán kevesebben, hogy olyan enzimeket tartalmaz, amik serkentik a növények növekedését.

A gazigazító oldala azoknak segít, akik szeretnének dugványozni, de épp nincs kéznél a gyökereztető por, vagy éppen elfogyott.

Gyökereztessünk mézzel

A méz antibakteriális hatását mindenki ismeri, számtalan helyen olvashattuk, hallhattuk, hogy természetes fertőtlenítő, gombaölő, és a legtöbb háztartásban meg is található. Talán épp ez az oka, hogy “gyökereztető hormonként” is sikeresen használható.

Recept

1 csésze termelői méz

2 csésze forró víz

Keverjük össze a mézet a forró vízzel, hogy feloldódjon, majd hagyjuk kihűlni. A kiválasztott növényről vágjunk le körülbelül 45 fokos szögben egy rövid ( 10-20 cm) ágat. Az alsó leveleket távolítsuk el.  Ezután a dugványt mártsuk a mézes folyadékba és helyezzük virágföldbe.  A megszedett dugványokat készítsük elő, az alsó levélpárokat távolítsuk el, és egyszerűen állítsuk bele a mézes víz keverékbe. Közben az ültetőközeget készítsük el, és töltsük meg vele a cserepeket.

Ezután a dugványainkat helyezzük az előkészített cserepekbe úgy, hogy ceruzával kis lukat fúrunk, és ebbe állítjuk bele a dugványt. A mézes vizet nem kell lemosni, egyszerűen kivesszük a pohárból és betesszük az előkészített lukba. Az ujjunkkal tömörítsük a szár körül a talajt, majd locsoljuk be. Ezután nincs más dolgunk, mint kivárni, hogy a dugványok gyökeret eresszenek.

Címlapfotó: Pixabay

16 lenyűgöző tény a méhekről - Vigyázzunk rájuk!
Azt hittük, hogy mindent tudunk a méhekről. Tévedtünk!