Kertünk-Portánk

Virágzik a napfény gyümölcse, átrendeződhet a dinnyepiac

A szabadtéri fóliaalagutas ültetvényekben kisebb károkat okozott az áprilisi fagy.

Aki mostanában Dél-Békés útjait járja, látja, egyre nagyobb területen fehérlik a határ, megjelentek a dinnyések, fóliaalagutak alatt cseperedik tovább a növény, írta a Beol.

A fóliaalagutak akár a víz, úgy terülnek el, átrajzolva kissé a tájat. A palánták ültetése április első napjaiban kezdődött, és a következő napokban, hetekben is folytatódik.

Fotó: Facebook/ Magyar Dinnyetermelők Egyesülete

Miközben elindult az olasz, a spanyol és a görögországi dinnyeszezon – ahol már terem a gyümölcs -, Magyarországon – bár még nem ez a jellemző – van már korai szegmens, főként sárga-, de görögdinnyéből is, melyeknél márciusban megtörtént a kiültetés, ezzel is tovább szakaszolva a hazai termelést.

Ez annyit jelent, hogy ha minden rendben zajlik tovább, júniusban már csemegézhetünk a napfény gyümölcséből: sárgadinnyéből bizonyára, de addigra talán lesz már egy kis hazai görög is.

Sajnos az elmúlt napok hűvös időjárása a húsvétkor kiültetett, fóliaalagutas dinnyék esetében már érezhetően hagyott némi nyomot: többen is jeleztetek fagykárt. Itt jön előtérbe újra az oltott dinnye jelentősége, mert a tökre oltott dinnyének nem csak a kártevők-és hőstesszel szembeni ellenállóképessége nagyobb, de a tavaszi fagykároknak is jobban ellenáll. Így, ha most a levelek sérültek is, és kicsit visszavetette a hideg a fejlődést, az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az oltott növény rendben regenerálódik

– olvasható a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének Facebook oldalán.

Fotó: Facebook/ Magyar Dinnyetermelők Egyesülete

A bizonytalansági faktor a mostani szezonban is jelen van, az idei év azonban több szempontból felveti a hogyan tovább kérdését. Hogy a koronavírus-járvány miként rendezi át a piacot, egyelőre senki sem tudja.

A piacok szempontjából se tudunk még egyelőre biztosat. Szabadkereskedelem van, bármi lehet. Az talán látszik, hogy a helyi, minőségi termékek iránt felerősödött a kereslet. De az is biztos, hogy idén még nagyobb hangsúly lesz azon, hogy egy-egy termelőnek van-e, lesz-e biztosnak mondható piaca, azaz szerződött partnere. Kiemelt szerepet kap a minőség, ahogy ezt már évek óta tapasztaltuk

– nyilatkozta Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének sajtóreferense.

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan válasszuk ki a legfinomabb görögdinnyét?
Kerüljük el a csalódást, hogy mikor felvágjuk a megvásárolt görögdinnyét, az kevésbé roppanós és édes, mint amire számítottunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik