Kertünk-Portánk

Izzó vörösbe öltözött egy göcseji zsákfalu határa

Izzó vörösbe öltözött egy göcseji zsákfalu határa

Pördeföldét minden évszakban kényezteti a természet.

A közel hatvan fő lélekszámú Pördefölde a környező göcseji kisfalvakhoz hasonlóan szalagtelkes település. A Zala megyei falunak idegenforgalmi nevezetessége nincs, legfőbb értéke, hogy zsáktelepülés, mely őrzi a múlt építészeti emlékeit, az utcára merőleges vagy azzal párhuzamos tetőgerincű lakóházakat.

Fotó: Fülöp Veronika

A természet azonban minden évszakban kényezteti a helyieket. A falu külterületének jelentős hányadát foglalják el az erdők, a patakvölgyekben pedig rétek találhatók. Ezek egyikén kezdett korai virágzásba a tavasz izzó színfoltja, a bíborhere, melynek nem csupán a fotózása, hanem az elkészült képek megtekintése is rendkívüli élményt nyújt.

Fotó: Fülöp Veronika

Ezt az élményt mutatja meg felvételein egy helyi lokálpatrióta, Fülöp Veronika, aki az első májusi napokon lélekemelő fotókat készített a pördeföldi bíborhere-mezőn.

Fotó: Fülöp Veronika

Mit kell tudni a bíborheréről?

A bíborhere gyors növekedésű, tisztán és keverve is vethető, magas fehérjetartalmú takarmányként is hasznosítható pillangós növény. Takarónövényként és zöldtrágyaként alkalmazva rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Gyomelnyomó képességű, számottevő mennyiségű nitrogént köt a légkörből, 40-50 cm mélyre hatoló gyökérzetével átszövi és javítja a talaj szerkezetét.

Fotó: Fülöp Veronika

Kiemelt kép: Fülöp Veronika

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik