Kertünk-Portánk

Új gazdára vár a pusztulástól megmentett tanya

A területen naponta többször is átgyalogol őz, nyúl, fácán, hogy egy kisebb csodává varázsoljon minden napot.

Ildikó és István maguk által megteremtett csoda-életéről korábban már volt szerencsém írni, és már akkor kiviláglott a sorok mögül, hogy ők ketten mekkora harmóniában élnek egymással, a világgal és a környezetükkel. Ők azok, akik megálmodtak és szemernyi kétség nélkül fel is építettek egy új életet maguknak, amiben – és ezt az elmúlt évek bebizonyították – meg is találták a remélt boldogságot.

Ildikó és István 2016 őszén döntöttek úgy, hogy Budapestről tanyára költöznek, 2019-ben pedig egy másik tanyát is megvásároltak Szabadszállás és Kerekegyháza között csodás helyen, az erdő közepén.

Fotó: Vizy Ildikó

A közelben élünk már 3 és fél éve, de csak tavaly, teljesen véletlenül találtunk rá a házra. Régen erdészház volt. Már egyezkedtünk azzal, aki az értékesítési megbízást adta az ingatlanosnak, de egyszer csak megszakadt a dolog. Furcsa volt számunkra, ezért „nyomozásba” kezdtünk. Kiderítettük, hogy nem is az volt a tulajdonos, akit az ingatlanos is annak tudott. Az új tulajdonos körülbelül fél évvel előtte tartozás fejében kapta meg a tulajdonjogot, de még soha nem volt az ingatlanban, azt sem tudta, hogy hol van, így vicces módon mi mutattuk meg neki a tanyáját. Hamarosan meg is vásároltuk tőle

– mesélte el Ildikó, hogyan sikerült a varázslatos kis házat megvásárolniuk, aminek a tetejét már megkezdte az időjárás, volt rajta egy nagy lyuk. A vályogfalak is rongálódtak, a hátsó fal egy része már elég rossz állapotban volt, és a födém is beszakadt a konyhában.

Repedések voltak itt-ott, és körös-körül – még a tornácon is – a majdnem kiirthatatlan ecetfa. A tanyát alig lehetett látni a ház és a melléképület fölé magasodó gaztól.

Galéria
Fotó: Vizy Ildikó

A teljes tetőszerkezetet kicseréltük. Mivel a cserepek nagyon jó állapotban voltak, ezért azokat leszedés után teljesen letisztítottuk, pedig körülbelül 4000 db volt. Amíg azt tisztítottuk ketten a párommal, Istvánnal, addig nagyon sok dolgot meg tudtunk beszélni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a cserpétisztítást, kiváló elfoglaltság ötletelésre, beszélgetésre

– mondta el Ildikó, aki felidézte a többi munkát is. A házat körülvevő hatalmas fűtől a 2019 nyári hőségében szabadították meg a ház, a melléképület, valamint a kukoricagóré környékét. Kicserélték a teljes elektromos hálózatot is, hogy biztonságos legyen. Közben tervezgettek. Eleinte úgy gondolták, hogy tanyasi vendéglátással fognak foglalkozni, de az ötletet egy idő után elvetették, és úgy döntöttek, hogy a házat – bár egyre jobban megszerették a munkálatok során – eladják a teljes felújítás után. Ennek ellenére mindent úgy csináltak meg, mintha saját maguknak készítették volna.

Galéria
Fotó: Vizy Ildikó

A téli időben nem tudtunk dolgozni, ezért tavasszal új lendülettel folytattuk a felújítást. Belülről rendbe tettük, kifestettük, kitakarítottuk, majd kívülről is új külsőt kapott a ház. A tanya szinte teljesen készen van, de a csempe, padló, a burkolatok színe nem lett kiválasztva – ezt meghagytuk az új tulajdonosnak

– mondta még el Ildikó, aki örül, hogy végül egy igazán bájos, hívogató kis lakot sikerült varázsolniuk az elfeledett házikóból.

Galéria
Fotó: Vizy Ildikó

Jól sikerült a tanyamentésünk, nagyon büszkék vagyunk rá. Az új tulajdonos kis munkával saját ízlése szerint véglegesre formálhatja a házat, mindezt egy erdő közepén. Nyugalom, béke leng körül mindent. És ha ez nem lenne elég, naponta többször is átgyalogol a területen őz, nyúl, fácán, hogy egy kisebb csodává varázsoljon minden napot

– összegzett Ildikó.

Kiemelt kép: Vizy Ildikó

Dózerolás helyett csodát tettek a romos, öreg házzal
Ha valaki igazán kitartó, nincsen lehetetlen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik