Kertünk-Portánk

Megtelt fiókákkal a kőszegi gólyaudvar

Az itt élő, maradandóan sérült fehér gólyák idén rekordot döntöttek: 13 madárka kelt ki 4 fészekben.

Idén volt az eddigi legsikeresebb költés az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontjának gólyaudvarában. Az itt élő, maradandóan sérült fehér gólyák minden évben párba állnak és egészséges fiókáikkal gyarapítják a vadon élő állományt, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A Chernel-kerti gólyaudvarban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tartósan sérült gólyáknak biztosítsák a sikeres költés feltételeit, besegítve a fészekrakásba és a fiókák táplálásába is. Ebben az évben 4 fészekben 13 fióka kelt ki és nevelkedik a kertben. A gólyafiókák jó egészségnek örvendenek, így nagy valószínűséggel mindegyikük elhagyhatja a nyitott gólyaudvart a nyár végén.

Az arborétum egy vadon élő gólyapárnak is otthont ad. A mentőközpont röpdeépületének tetején található fészektartóra már harmadik éve járnak vissza költeni. Ők négy fiókáról gondoskodnak jelenleg.

Az udvarban élő madarak – mivel nekik nem kellett megtenni a hosszú vándorutat – hamarabb rakták le tojásaikat, mint vadon élő társaik. Fiókáik lassan elérik azt a kort, amikor megkaphatják egyedi jelölőgyűrűiket.

A gólyafiókák gyűrűzésére június 11-én 14 órakor kerül sor a Chernel-kertben, ahová szeretettel vár minden érdeklődőt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

Kiemelt kép: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Így vonulnak a billegetőcankók az Abért-tó felett
Jellemzően nagyobb folyóink mellett költenek a billegetőcankók, de a nyár derekán már sokfelé megfigyelhetünk vonuló példányait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik