Virágozni kezdett a banánliget Kaposváron

Mintegy 150 banánfa növekedik egy családi ház kertjében.
Kapcsolódó cikkek

Cser Kaposvár délnyugati városrésze, családi házas övezet, ahol egy takaros porta kertjében banánliget ad árnyékot és hűst az ott élőknek a nyári hónapokban, írta a KaposvárMost.

Jelenleg mintegy 150 fa növekedik a banánligetben, ahol most az a legnagyobb öröm, hogy megjelent az első virág is az ültetvényen.

Termést is hoznak a fák, nem csupán virágoznak, de sajnos a mi éghajlatunkon már nem érnek be a gyümölcsök

– mondta a portálnak Pál Attila, az ültetvény tulajdonosa.

Fotó: Facebook/Pál Attila

Ez a növény egyébként egy normál fajta, amit beszerezhet bárki, ha elmegy egy nagyobb áruház kertészeti részlegére, ahol cserépben lehet kapni. A kaposvári kertben kisebb hajtások jelentek meg még 2012 körül az első fa alján, amit a gazda gyökérrel együtt leválasztott, és új helyre ültetett. Ezzel a “technikával” növekedett az állomány a most látható szintre.

Késő ősszel, amikor már kezd hűvösebbre fordulni az időjárás, körülbelül térd magasságig vissza szoktam vágni az összes növényt, ládákkal letakarom a töveket, majd beborítom először levelekkel, a tetejére pedig trágyával összekevert földet szórok, ez megvédi őket a hidegtől

– tájékoztatott Pál Attila.

Tavasszal aztán leszedi a borítást, meglazítja a földet. A leszedett borítás jó tápanyag is a növényeknek és kezdődik elölről a folyamat, melynek során minden évben néhány fával növekedik az állomány.

Kiemelt kép: Facebook/Pál Attila

Korán érik a banán a harkányi csodakertben
Horváth Tamásék díjnyertes harkányi kertjében idén is lesz banánszüret.