Kertünk-Portánk

Minden a vályogról szól ezen a héten Balatonendréden

A tábor gasztronómiai érdekessége, hogy az egyik este agyaggal burkolt, parázson sült csirke lesz a menü.

Gáspár János, Pándon élő vályogfal-építő mester új építésű vályogházai és vályogház felújításai országszerte ismertek, közülük a Sokszínű vidék is bemutatott már néhányat.

A szakember folyamatosan igyekszik átadni az ősi mesterséget az érdeklődőknek: az elmúlt évtizedekben tartott bemutatókat számos hazai szakmai táborban, és az Európa több országából érkező, a vályogépítészet iránt elkötelezettek körében is.

Készül az alapanyag és a vályogtégla

A mester ezúttal Balatonendrédre hívta azokat az érdeklődőket, akik mélyebben szeretnék beleásni magukat a vályogkészítésbe, vályogház építésébe, vagy felújításába. A “Minden, ami vályog” elnevezésű tábor augusztus 17-től 24-ig tart a festői szépségű, csendes faluban.

Az együttlét során szeretném megtanítani, hogyan lehet a helyben vagy a környéken található agyagból jó minőségű vályogvakolatot készíteni, amivel bárki elvégezheti saját háza javítását. Ugyancsak megismertetem a résztvevőkkel az egyszerűen elkészíthető és kiválóan használható udvari kemence építését is

– mondta érdeklődésünkre a szakember.

A tábor ideje alatt elsajátítható a vályogtégla és a rakott sárfal készítése, valamint kenderköteles technikával a vakolatdíszek készítése is.

Építik a táborozók az udvari kemencét

A vályogvakolat készítése mindennapi program a durva vakolattól a simító tapasztásig, miként a kemence építése is.

A tábor gasztronómiai érdekessége, hogy egyik este agyaggal burkolt, parázson sült csirke lesz a menü.

Agyagba burkolt, parázson sült csirke

Fotók: Gáspár János

Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik