Kertünk-Portánk

Virágzik az orgona Mátészalkán

Nyár végén, de méginkább az őszi időszakban okoz sokaknak meglepetést egy-egy bokor vagy gyümölcsfa másodvirágzása.

Több kiskert tulajdonos is tapasztalhatta már, hogy őszi időszakban újra virágot hoz egy-egy fa vagy bokor. Ez előfordulhat dísznövényen vagy éppen gyümölcsfákon is.

Olvasónk, Jenei Béláné most Mátészalkáról küldött fotót, egy éppen virágzó orgonáról.

Fotó: Jenei Béláné

A rendellenes nyári és őszi virágzással kevés irodalom foglalkozik. Ezekben említést tesznek különböző okokról, melyek ezt a jelenséget kiválthatják: tavasz végi, nyári szárazság; lombvesztés; hormonális változás; szélsőséges hőmérsékleti értékek – írja az agrofórum.

Tavasz végi, nyári szárazság

„A tavasz végi, nyári szárazság egyes gyümölcsfajoknál fakultatív fiziológiai nyugalmat válthat ki” írja Soltész (2003), amely során másodvirágzás következhet be. Ezekből a virágokból akár termés is fejlődhet. Szabályos esetben a generatív rügyek kialakulását megelőzően a hajtás növekedése leáll, csúcsrügyben végződik a hajtás és nyári nyugalomba kerülnek a rügyek, majd megindul a rügydifferenciálódás, amely során létrejönnek a generatív rügyek, ezek továbbra is nyugalomban maradnak, egészen tavaszig.

 Lombvesztés

Lombvesztés is eredményezhet másodvirágzást. A tavasz végi, nyári szárazság és az általa okozott lombvesztés megszakíthatja a nyári nyugalmi állapotot, és másodvirágzás fordulhat elő. A levélzet elvesztését okozhatja szárazság, de akár kártevők vagy kórokozók is. ügyek képződhetnek tavasszal vagy nyáron, ezeket a levélhónalji rügyeket a kifejlett levelek tartják gátlás alatt. Ekkor a rügyek előnyugalomban vannak. Abban az esetben, ha eltávolítjuk a fejlett leveleket, akkor a rügyek (hajtásrügyek és virágrügyek) fölszabadulnak a gátlás alól, és könnyen kihajtanak.

Hormonális változás

A hormonok hatása mellett a kötött és szabad víz jelenléte, a sejtmembránok állapota, és a rügyekben lejátszódó anyagcsere-folyamatok együttesen eredményezhetik a kihajtást és a virágzást.

Szélsőséges hőmérsékleti értékek

A szélsőséges hőmérsékleti értékek, illetve az éjszakai alacsony (10 °C alatti) és a nappali meleg idő is okozhatja a generatív rügyek kihajtását.

Kiemelt kép: Jenei Béláné

Mire figyeljünk a virághagymák őszi ültetésekor?
Kezdő kertészek is bátran hozzáfoghatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik