Kertünk-Portánk

Ne utaztassuk az élelmiszereket, fogyasszunk helyi terméket

SmairtChain-projekt a rövid élelmiszerláncokért.

Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs (H2020) keretprogramja keretében a SmartChain-projekt (Okos megoldások a rövid élelmiszerláncokban) a rövid ellátási láncok bemutatásának és népszerűsítésének „zászlóshajója”. A projekt magyarországi partnere a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete.

Egyre többen haladnak a tudatos vásárlók útján, egyre többen vásárolnak megfontoltan, nem halmoznak fel fölösleges dolgokat, nagyobb hangsúlyt helyeznek az élelmiszerek minőségére és eredetére, egyre többen keresik a helyi termékeket. A helyi termék választásával rövidítünk az értékesítési láncon, ami által kisebb lesz a környezeti terhelés és szennyezés. Ez a döntésünk hatással van gyermekeink jövőjére is. Ha helyi terméket vásárolunk, akkor munkahelyet teremtünk a közvetlen környezetünkben, amely által növelhetjük egy vidéki vállalkozás bevételét.

De mi is az a REL?

A rövid élelmiszerlánc lényege, hogy közvetlenül a termelőtől, vagy nagyon kevés köztes szereplő bevonásával jussunk hozzá a termékekhez, mert így hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó élelmiszerekhez juthatunk. Ezáltal támogathatjuk azokat a vidéken élő embereket, akik az általunk elfogyasztott ételt és termékeket állítják elő. Sőt, ha rövid élelmiszerláncon keresztül vásárolunk, akkor a helyi termékekkel a környezetünket is védjük, mivel ezek a termékek nem utaznak több ezer kilométert.

Hol lehet a termelőket elérni?

  • A helyi termékekhez hozzájuthatunk úgy, hogy mi megyünk érte, vagy úgy, hogy a termelő juttatja el hozzánk.
  • A termelő gazdaságában személyesen is megtapasztalhatjuk, hogy az adott élelmiszer hogyan készül, vagy éppen leszedhetjük magunknak a legérettebb, friss gyümölcsöket, zöldségeket.
  • Bevásárló vagy más néven kosárközösségen keresztül hetente egyszer átvehetjük a megrendelt termékeket és akár a hozzánk hasonló tudatos fogyasztókkal is találkozhatunk.
  • A termelői piacon a termékek széles skálájából válogathatunk és megismerkedhetünk a gazdákkal.
  • Interneten keresztül, számos termelő kínálja friss áruját, amit közvetlenül az otthonunkba el is tud szállítani.

Miért válasszuk a rövid élelmiszerláncokat?

  • Nem kell a terméknek több ezer kilométert utazni, így csökkentve a CO2 kibocsátást, valamint kevesebb csomagolóanyag szükséges a friss, helyi termék értékesítéshez.
  • Ismerjük a termelőt, ha pedig ízlett, amit készített bármikor visszamehetünk, és a biztonságérzetünk is erősödik.
  • A magyar embereket, termelőket támogatjuk a választásunkkal, ezáltal hozzájárulunk a megélhetésükhöz.
  • Ha a bevásárló vagy kosárközösséget választjuk, akkor egy olyan közösségbe kerülünk, ahol recepteket, praktikákat, feldolgozási módszereket, elfeledett fajtákat és egyéb kincseket oszthatunk meg egymással.

Jó gyakorlatok

Zalai Nyitott Porták

A REL egyik módja, amikor mi magunk keressük fel a termelőt és látogatunk el a gazdaságába. A Zalai Nyitott Portákat olyan családi gazdaságok alapították, akik maguk állítják elő az ízletes gyümölcsleveket, szörpöket, gyógynövényes készítményeket, mangalica termékeket. A Nyitott Porták olyan REL csatorna, ahol közvetlenül a termelőtől lehet megvásárolni ezeket az finomságokat, mindemellett az odalátogató maga is kipróbálhatja a termékek előállítását például lekvárt, szörpöt, zalai cukorperecet is készíthet.

Ez a legközvetlenebb módja a helyi termék vásárlásának, mindemellett arról is megbizonyosodhatunk, hogy tiszta és megfelelő körülmények között készülnek a termékek. Vannak porták, akiknél ebédre, vacsorára érdemes asztalt foglalni és gasztronómiai túrát tenni, hiszen egy helyen több termelő termékéből készült ételt kóstolhatsz meg.

Foodhub

A REL egyik közkedvelt módja a helyi termékek házhozszállítása. Ebben az esetben az általunk előre megrendelt termékeket eljuttatják hozzánk. Ilyenkor tudjuk, hogy melyik termelőtől és mit rendeltünk, és garantált, hogy megbízható termelők jó minőségű termékei kerülnek az asztalunkra. A FoodHub online platformján keresztül könnyen utánajárhatunk az általunk rendelt termékek minőségének, a termelő megbízhatóságának.

A Foodhub összeköti a friss, kiváló minőségű, és fenntartható módon előállított élelmiszereket készítő kistermelőket és a helyi fogyasztókat, vállalkozásokat, éttermeket. A Foodhubnak köszönhetően bárki egyszerűen beléphet a tudatos vásárlók körébe és részese lehet a REL-nek akár a pandémia idején bevezetett korlátozások ellenére is, hiszen teljesen biztonságos módon hozzájuthatunk a helyi termelők minőségi élelmiszereihez.

Keresse az Önhöz legközelebb lévő termelőket és élvezze a rövid ellátási lánc nyújtotta előnyöket!

A projekt az Európai Unió Horizont 2020 KUTATÁSI ÉS INNOVÁCIÓS (H2020) keretprogramja támogatásával valósul meg.

Szponzorált tartalom

A cikk a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik