Kertünk-Portánk

Nemzeti kincsünk a kuvasz

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
A kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával. A kiadvány megjelenése alkalmából a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót.

Kapcsolódó
Hűséges társ a családban a szeretetre vágyó kuvasz
A kuvasz nemzeti kincs, megőrzése az utókornak közös feladatunk.

Mint elhangzott: az Agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését: több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is. A Hungarikum Bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása.

A kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon, ennek érdekében például január 1-től már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca

– emelte ki a tájékoztatón V. Németh Zsolt miniszteri biztos.

MTI/Kovács Tamás A Nemzeti kincsünk a kuvasz címû könyv a kötet megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Vajdahunyad-várban 2021. január 11-én.

Mint ismert, az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a Hungarikum Bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is hungarikummá minősítette.

Az agrártárca támogatná a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is: a hamarosan megjelenő idei hungarikum-pályázat egyik célterülete a népszerűsítő kiadványok támogatása lesz.

A könyv bemutatóján Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született.

Kapcsolódó
Kihalhatnak a kuvaszok
1800 regisztrált egyedre csökkent a számuk.
Olvasói sztorik