Kertünk-Portánk

Kertünk szépségei a virágzó kúszónövények

Pixabay.com
Pixabay.com
Sétálni ugyan nem lehet ezeken a virágszőnyegeken, de a látványuk mindenképpen pompás.

Ha a kertünkben már kialakítottunk lugasokat, ha futónövények díszítik az összes függőleges felületet, de sok az árnyékos, vagy félárnyékos kopár terület, ideje, hogy kúszónövény takaróval teremtsünk színes virágszőnyegeket azokra foltokra.

Ha üde színfoltokat akarunk teremteni itt-ott, válasszunk a kúszó növények közül. Sétálni ugyan nem lehet ezeken a virágszőnyegeken, de a látványuk mindenképpen pompás.

Lássunk néhány lehetőséget!

Kis meténg

Pixabay.com

A kis meténg, más néven télizöld meténg vagy kis télizöld, a meténgfélék családjába tartozó növényfaj. Talajtakarásra alkalmas, alacsonyra növő félcserje. Mind élénklila virágai, mind csodás zöld levelei remekül mutatnak a kertben.

Remekül bevethető árnyékos helyeken, fák alatti területek bevirágosítására, hiszen egyaránt jól elvan árnyékban és napfényes helyeken is. Teljesen igénytelen, különös gondozás nem szükséges. Talajigénye sincs, bármilyen talajban megél. Virágait áprilisban hozza, de mivel félörökzöld, télen is jól mutatnak élénk levelei.

A kis meténg nagyobbra növő rokona a nagy meténg is ideális talajtakarásra. Nagy igényei ennek az örökzöldnek sincsenek, virágait a tavasz második felében élvezhetjük.

Bíborvörös délvirág

Pixabay.com

Szőnyegként elterülő talajtakaróként alkalmazható, 10-15 cm magasra növő Dél-Afrikából származó növény a bíborvörös délvirág. Feltűnűek rikító rózsaszín, bíbor virágai, melyekben egész nyáron gyönyörködhetünk.

A  szárazságot remekül tűrő növény utcafrontokra is kiválóan alkalmas. Talajigénye minimális, kavicsos talajon, kevés vizen is virul, egyetlen igénye a sok napfény. Túlöntözni tilos.

Kúszó lángvirág

Pixabay.com

A kúszó lángvirág, más néven árlevelű lángvirág egy látványos, alacsonyra növő, évelő növény. Származási helye Észak-Amerika. Hatalmas takaróként képes beborítani mindent, a tavasz második felében apró fehér, rózsaszín vagy lila virágtengert ontva.

Remekül mutat sziklakertekben, de az utcafront méltó éke is lehet. Leginkább napos, vagy félárnyékos helyeken érzi jól magát, jó vízáteresztő talajban.

Pázsitviola

Pixabay.com

A pázsitviola Dél-Európából és Közép-Ázsiából származik. Mindössze 8-10 cm magas, évelő örökzöld. Virágai hihetetlenül élénk színben pompáznak, aminek köszönhetően remek dísze lehet a kertnek, de kiültethető a ház elé is. Virágai lila, rózsaszín, bíbor színűek, és a tavasz második felében nyílnak, párnaként borítva a talajt.

Elég igénytelen növény, szereti a meleget, a napot, és azt, ha jó vízáteresztő talajba ültetjük. Külön öntözni nem kell, elég a csapadék. Virágzást követően érdemes visszavágni.

Mohalevelű kőtörőfű

Wikipedia.org

Félárnyékos sziklakertek remek díszítője lehet a mohalevelű kőtörőfű, ami balkonládákban is jól mutat. Ez az évelő, mindössze 10-15 cm magasságig növő dísznövény pompás virágözönnel örvendeztet meg minket április-májusban. Virága apró sötétbordó, olykor rózsaszín, s ahogy öregszik, úgy fehéredik. Szereti a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt és a rendszeres, de mérsékelt öntözést .

Wikipedia.com
Kapcsolódó
Mutatjuk a legszebb talajtakaró virágokat
Nem kell hozzá különösebb tudomány, hogy erdei hangulatot teremtsünk a kertben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik