Kertünk-Portánk

Késik a boltokból a magyar spárga

Pixabay.com
Pixabay.com
Az idei késést a tavaszi fagyok okozták.

Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a héten már jelentős mennyiségre számíthatnak a vásárlók a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint, írja az MTI.

Az idei késést a tavaszi fagyok okozták, ezért a zöldség szedése másfél héttel később kezdődött, mint általában, hiszen többnyire már április elején elkezdődik a spárgaszezon. A betakarítást rendszerint nehezíti a munkaerőhiány, bár a külföldiek foglalkoztatási adminisztrációja egyszerűsödött.

Kapcsolódó
5 évelő zöldség, mely kertünk kincse lehet
Csak egyszer kell ültetni, és évről évre szüretelhetjük a termést.

A spárga a tavasz egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke, hazánkban az üzemi termőterület 1420 hektár, az éves termésmennyiség pedig 5000 tonna körüli. Az ültetvények többsége, mintegy 60 százaléka Bács-Kiskun megyében, 30 százaléka Csongrád megyében van, de kisebbek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is találhatók.

Bár a  spárga belföldi fogyasztása évek óta nő, az évi negyed kilogrammos fejenkénti fogyasztás még mindig alacsony, szemben a Németországban mért 1,7 kilogrammal. A hazánkban termelt spárga jelentős része nem is marad Magyarországon, nagy része Európa más államaiban kerül értékesítésre.

Bár tavaly az idegenforgalom leállása érezhető kiesést okozott a megrendelésekben, a kiváló minőségű magyar termés így is vevőre talált a kereskedelmi láncok közvetítésével.

Kapcsolódó
Ezeket a növényeket ültesd, ha folyamatosan szüretelni akarsz
Akárhányszor csipegethetjük, újra és újra megújulnak. Melyek ezek a szupernövények?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik