Mindig szeretettél volna saját gyümölcsöt és zöldséget termeszteni, de nincs kerted? Van egy jó hírünk. Megannyi növény van, amit könnyen termeszthetünk cserépben vagy kaspóban egy kis teraszon is.
Kevés olyan dolog van, ami fantasztikusabb élménnyel tölt el, mint mikor reggelihez vagy éppen az ebédhez a saját termésünket tesszük az asztalra vagy azzal ízesítjük az ételeinket.
Ha csak erkélyünk vagy egy kis talpalatnyi kertünk van, azt is kihasználhatjuk és beültethetjük zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyek nemcsak csodálatos ízűek, de szépek is, miközben nőnek.
Helyezzünk el néhány kaspót az első vagy hátsó ajtó mellett vagy a teraszon, ültessük bele kedvenceinket és rövid időn belül megláthatjuk, hogy már a kevés gondozást is meghálálják.
A mángold az egyik legvonzóbb zöldség, amelyet termeszthetünk. Méltatlanul elfeledett, a cukorrépa és a cékla közeli rokona.
Kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. Keressük színes fajtákat, így növekedés közben is gyönyörködhetünk benne.
A kaspóban termesztett eper kifejezetten előnyös, mert a gyümölcsök nem érnek a talajra, és ezért kevésbé valószínű, hogy megrohad, vagy éppen más lények táplálkoznak velük.
Vásároljon kis palántákat, tegyük cserépbe és helyezzük napos helyre, sőt, ha extra dologra vágyunk, akkor építsünk szamócatornyot.
A gyógynövények, például a bazsalikom, a koriander, a kakukkfű, a kapor, a majoránna, a menta, citromfű és a petrezselyem, mind alkalmasak arra, hogy cserépben termesszük. Ezeket a növényeket akár a konyhánkban is tarthatjuk, így még praktikusabb, hiszen főzésnél mindjárt kézreesik.
Ha cserépben nem is, de egy kis területen nagyon hálás növények lehetnek. Többnyire igénytelenek, különösebb törődést nem igényelnek, mégis összehasonlíthatatlanul jobb ízvilággal ajándékoznak, mint az üzletben vásárolt társaik.
Az ehető virágok színes kiegészítői a salátáknak. A sarkantyúka a körömvirág és a legtöbb ehető virág szedésével nem csupán színesítjük és gazdagítjuk ételeinket, hanem szedésükkel arra ösztönözzük a növényt, hogy többet virágozzanak.
A metélőhagyma különös kedvenc lehet, hiszen szárastul, virágostul felhasználhatjuk.
A paradicsom tökéletes a konténertermesztéshez, szépen mutat teraszon, erkélyen, és van néhány fajta van, amely egy függő kosárban is szépen nől.
Virágzáskor hetente öntözzük tápoldattal, mindenképp meghálálja. Használjunk jó minőségű tőzegmentes komposztot, és válasszunk jó minőségű paradicsomfajtákat.
A paprika napimádó, ezért napsütötte helyre tegyük. Számos fajta közül lehet választani, ha még nincs gyakorlatunk a magról nevelésben, akkor érdemes helyi termelőtől palántát vásárolni.
A kültéri lépcsők is tökéletes módot kínálnak a helytakarékosságra és az ehető növények termesztésére. Ültethetünk konzervdobozokba vagy régi bögrékbe, legyünk kreatívak.