Kertünk-Portánk

Termesszék velem: mángold, ami rántva is fenséges eledel

Az egyik legkönnyebben felnevelhető növényt mutatja be Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész, aki korábban is jelentkezett a kertek ritkaságaival, vagy éppen közkedvelt növényeivel.

Kapcsolódó
Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.

Bár nem valami közismert, de az utóbbi években egyre több kertben feltűnik a mángold.

Több fajta mángold létezik, mindegyik a leveléért és a levélnyélért termesztett fajta. Színük és a levél alakzata szerint is különbséget tesznek köztük, felhasználásuk ezért is változatos.

Termesztésre hazánkban mindenütt alkalmas, kivéve azon területeken, ahol savanyú a talaj. Árnyékba ne ültessük, mert megnyúlik.

A mángold lágy szárú kétéves növény.

  • Magját nem érdemes korán elültetni, mert érzékeny a hidegre. Április végén már az idő alkalmas arra, hogy a jól előkészített talajba elvessük.
  • Sortávolsága legalább 40 centi, a mélysége 4 centi legyen. A kikelés után egyelni kell, de palántázható is a növény 2-3 leveles állapotában.
  • A sorközöket feltétlenül takarjuk komposzttal, vagy a fűnyíró által levágott fűvel, hogy a talaj ne tudjon kiszáradni, illetve ez a réteg kellően akadályozza a gyomok kikelését, javítja a talaj termőképességét.

Sajnos néhány lombrágó bogár megtámadja, és a párás, hűvös idő kedvez a lisztharmatfertőzésnek. Ezek ellen megfelelő védőszerekkel léphetünk fel. Ne felejtsünk el valamilyen tapadó szert tenni a permetlébe, mert egyébként az enyhén viaszos leveléről könnyen lepereg a permetezőszer.

Szedése június végétől folyamatosan lehetséges, de két-három levélnyélnél többet ne törjünk róla, hogy később regenerálódhasson.

A leveléért termesztett metélő mángold a vetés után 2 hónap múlva, a levélnyeléért termesztett bordás mángold pedig 3–4 hónap múlva szedhető.

A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot.

Íme, egy sokszorosan kipróbált, kitűnő recept , amelynek mindig egy hibája van: gyorsan elfogy, annyira finom.

  • Tisztítsuk meg a szárat, vágjuk 10 centis darabokra.
  • Forró, sós vízben rövid ideig pároljuk.
  • Panírozzuk be, mint a rántott húsokat,
  • Forró olajban süssük ki, majd papírszalvétára szedjük ki.
  • Magában is kitűnő eledel.

A mángold termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Legkedveltebb gyógynövényünk a kamilla
Már az ókorban is használták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik