Kertünk-Portánk

Termesszék velem: mángold, ami rántva is fenséges eledel

Az egyik legkönnyebben felnevelhető növényt mutatja be Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész, aki korábban is jelentkezett a kertek ritkaságaival, vagy éppen közkedvelt növényeivel.

Kapcsolódó
Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.

Bár nem valami közismert, de az utóbbi években egyre több kertben feltűnik a mángold.

Több fajta mángold létezik, mindegyik a leveléért és a levélnyélért termesztett fajta. Színük és a levél alakzata szerint is különbséget tesznek köztük, felhasználásuk ezért is változatos.

Termesztésre hazánkban mindenütt alkalmas, kivéve azon területeken, ahol savanyú a talaj. Árnyékba ne ültessük, mert megnyúlik.

A mángold lágy szárú kétéves növény.

  • Magját nem érdemes korán elültetni, mert érzékeny a hidegre. Április végén már az idő alkalmas arra, hogy a jól előkészített talajba elvessük.
  • Sortávolsága legalább 40 centi, a mélysége 4 centi legyen. A kikelés után egyelni kell, de palántázható is a növény 2-3 leveles állapotában.
  • A sorközöket feltétlenül takarjuk komposzttal, vagy a fűnyíró által levágott fűvel, hogy a talaj ne tudjon kiszáradni, illetve ez a réteg kellően akadályozza a gyomok kikelését, javítja a talaj termőképességét.

Sajnos néhány lombrágó bogár megtámadja, és a párás, hűvös idő kedvez a lisztharmatfertőzésnek. Ezek ellen megfelelő védőszerekkel léphetünk fel. Ne felejtsünk el valamilyen tapadó szert tenni a permetlébe, mert egyébként az enyhén viaszos leveléről könnyen lepereg a permetezőszer.

Szedése június végétől folyamatosan lehetséges, de két-három levélnyélnél többet ne törjünk róla, hogy később regenerálódhasson.

A leveléért termesztett metélő mángold a vetés után 2 hónap múlva, a levélnyeléért termesztett bordás mángold pedig 3–4 hónap múlva szedhető.

A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot.

Íme, egy sokszorosan kipróbált, kitűnő recept , amelynek mindig egy hibája van: gyorsan elfogy, annyira finom.

  • Tisztítsuk meg a szárat, vágjuk 10 centis darabokra.
  • Forró, sós vízben rövid ideig pároljuk.
  • Panírozzuk be, mint a rántott húsokat,
  • Forró olajban süssük ki, majd papírszalvétára szedjük ki.
  • Magában is kitűnő eledel.

A mángold termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Legkedveltebb gyógynövényünk a kamilla
Már az ókorban is használták.
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.