Kertünk-Portánk

Egyre több élősködő parazita veszélyezteti házi kedvenceinket

Az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet kockázatot jelent társállataink számára.

Manapság az éghajlatváltozás komoly hatással van a mindennapjainkra hiszen az átlaghőmérséklet emelkedése akár meg is változtathatja a napi rutinunkat. Ez a probléma még jelentősebben érinti kisállatainkat, akik emiatt nem érzik jól magukat. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora erre a problémára hívja fel a figyelmet, illetve segít a társállat-tulajdonosoknak, hogy tisztában legyenek a legfontosabb tudnivalókkal és megtalálják a probléma ideális megoldását.

Kapcsolódó
Nincs többé kullancsszezon, egész évben támadnak a vérszívók
Több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, de ez is éppen elég.

A Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés kutatása arra világított rá, hogy a külső élősködők által okozott veszély Európa-szerte folyamatosan nő, illetve rámutatott arra, hogy a kullancsok, a bolhák, a lepkeszúnyogok és a szúnyogok már egész évben problémát jelentenek.

Míg a köztudatban a bolhák és a kullancsok nyáron jelentenek problémát, az elismert európai állatorvosi szakértők erről másként vélekednek.

Az éghajlatváltozás hatására megemelkedett a kullancsok száma, mely társállataink szempontjából egész évben jelentős kockázatot jelent. Továbbá új kullancsfajok is elterjedtek Európában, amelyek térségünkben korábban nem ismert kórokozók okozta betegségeket okoznak

– hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

Mit tehetnek a gazdák kedvenceik védelméért?

Ne hagyjuk ki a rendszeres bolha- és kullancs-elleni kezelést

Az éghajlatváltozás miatt az évszakokhoz nem illő meleg időjárás uralkodik, így fontoljuk meg az egész évre kiterjedő élősködő-elleni védelmet, beleértve a téli hónapokat is. Ha szeretnénk megóvni társállatainkat az ektoparazitáktól, és az általuk terjesztett kórokozóktól, akkor néhány részletre érdemes odafigyelni.

Gondoljunk kedvencünk egészségére, életmódjára, környezetére és társas kapcsolataira. A változó körülményekhez különféle termékek ajánlottak, például nyakörv, spot-on vagy rágótabletta.

Legyünk naprakészek

Az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet kockázatot jelent társállataink számára. A hatékony élősködő-ellenes kezeléshez nem csak háziállataink egészségi állapotát fontos ismernünk, de tisztában kell lennünk a lakóhelyünk környékén előforduló kockázatokkal is.

Ehhez részletesen ismernünk kell közvetlen környezetünket, és biztosítanunk kell, hogy információink megbízható forrásból származzanak.

Ha a társállat-tulajdonosok szeretnék megóvni kedvenceiket az élősködőktől, akkor fontos, hogy szakértői segítséget kérjenek. Az állatorvos a házikedvencek egészségi állapota és aktuális környezete alapján egyedi megoldást ajánl. Ha a tulajdonosok saját maguk kezelik kedvenceiket az internetről gyűjtött információk alapján, úgy előfordulhat, hogy ilyen esetekben veszélyeztetik kedvenceik egészségét

– tette hozzá a professzor.

pixabay

Ütemezzük át napközbeni sétáinkat

Habár kedvenceink szüksége van a mozgásra, szélsőséges időben vegyük fontolóra, hogy csökkentjük kültéri tevékenységeinket. Például napközbeni sétánkat kora reggelre vagy akár estére is átszervezhetjük.

Ne feledjünk friss és hideg vizet adni kisállatainknak, nem csak otthonunkban, de a séták és a szabadtéri játék ideje alatt is.

Kapcsolódó
Végzetes lehet házi kedvenceink kocogása, figyeljünk rájuk
Örömforrás, de káros is lehet a közös futás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik