Mozaik

Segíti az olvasni tanulást a kutyák jelenléte

Mert a házi kedvenc sosem kritizál.

Az iskolában egyik első és legfontosabb feladatunk, hogy megtanulunk írni és olvasni. Ezen kulcsképességek elsajátítása azonban rengeteg gyakorlást kíván – amiben a szülők is segítségére vannak a gyerekeknek, ám ez sokszor idegőrlő.

A  szülőknek – vagy bárki másnak, aki már tud olvasni – nehéz türelmesen ülni és hallgatni egy másik embert, aki küzd és makog. Ez az oka annak, hogy a gyerekek egyre többször a kutyáknak olvasnak, s ez segít nekik a fejlődésben, írja az mnn.com.

Úgy fejlődtek a kutyák szemei, hogy manipulálják velük az embereket
Tudományosan is kimutatták, amit eddig is tudtunk.

A szakértők szerint az, ha a gyerekek a kutyáknak olvasnak, segít abban, hogy leküzdjék a félelmüket, amely az esetleges bírálat miatt alakul ki a kezdő olvasókban. A kutyusok ugyanis nem bírálnak, míg a felnőttek, bármennyire is igyekeznek elrejteni, mimikával, de olykor szavakkal is kifejezik a rosszallásukat a gyerekek felé, s ez a kicsikben feszültséget kelt.

A kutyáknak való olvasás a gyerekek számára megnyugtató gyakorlás, hisz a kutya meghallgatja őket, miközben nincsen nyomás, nem kell tökéletesnek lenni.

A Brit Columbia Egyetem kutatói 1. és 3. évfolyam közötti gyermeket figyeltek meg. Néhány gyerek egyedül olvasott, másokat kutyák hallgattak. Amikor a gyerekek befejezték a kijelölt oldal olvasását, megkérdezték őket, hogy akarják-e folytatni.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek határozottan több időt töltöttek olvasással, és nagyobb kitartást mutattak, amikor egy kutya – fajtától vagy kortól függetlenül – a helyiségben volt, szemben azzal, amikor nélkülük olvastak

– mondja el Camille Rousseau kutató.

A kaliforniai egyetem egy korábbi tanulmányában is foglalkoztak a témával, akkor a kutatások azt az eredményt mutatták, hogy a speciálisan kiképzett terápiás kutyáknak olvasó gyerekek 12% -kal javították olvasási készségüket egy 10 hetes program ideje alatt. Azok a gyerekek, akik magukban vagy felnőtteknek olvastak, nem mutattak javulást ugyanazon a 10 hetes programban.

A gyerekeknek tehát segít, ha legyőzik félelmeiket az olvasás során, s ebben ki segíthetne jobban, mint az ember legjobb barátja, a kutya, aki csendesen figyel, csodásan hallgat – és soha nem kritizál.

Kiemelt kép: Pexels.com

Hét dolog, amit idős kutyánk kérne, ha beszélni tudna
Korosabb kedvenceink másfajta gondoskodást igényelnek, mint a fiatal állatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik