Kertünk-Portánk

Csalódtak a hanyag szakikban, maguk újították fel a házukat

A komáromi porta valódi ékszerdoboz lett.

Mandrik László és felesége 2005-ben költöztek be Komárom kertvárosában újonnan épült lakásukba, amit kertjükkel együtt azóta is folyamatosan csinosítanak.

Kapcsolódó
Különleges varázsa van a 250 éves tiszasasi tornácos parasztháznak
A férfi, aki itt találta meg a vidéki élet nyújtotta harmóniában a maga boldogságát.

2020-ban azt vették észre, hogy több helyen is hullik a külső vakolat – mint később kiderült az építési vállalkozó hanyagságának köszönhetően – ezért úgy döntöttek, belevágnak egy nagy kalandba.

Egy 15 éves ház esetében nem természetesen, hogy a falakról nagy darabokban hullik a vakolat. Miután kiderült, hogy a szakemberek olyan anyaggal dolgoztak, melyek az YTONG téglának nem barátai, úgy döntöttünk – mivel a felületi kezelés nem jelentett volna végleges megoldást -, az egész házról leverjük a vakolatot, s mi magunk hozzuk rendbe a portát

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Mandrik László.

A váratlanul „érkezett” felújítást feleségével együtt tervezték meg. Ennek részeként úgy határoztak, hogy a lakást a vakolás előtt körbeszigetelik, az utcafrontot és a nyílászárók körüli részt country téglával díszítik, kicserélik a bejárati ajtót, valamint teljesen zárttá teszik a teraszt, mely két éve kapott tetőt, de oldalai nyitottak voltak.

2020 szeptemberében vertük le a lakás északi oldaláról a vakolatot, majd a hűvösebb idő beálltával időlegesen leálltunk a felújítással. Idén májusban nagy lendülettel folytattuk, minden szabadidőnket erre fordítottuk. Az új bejárati ajtó elé tornácot álmodtunk meg, a teraszt pedig körbeponyváztuk, így az berendezve amolyan második nappalink lett ez

– sorolta a munkálatokat a férfi.

Mandrik László érdekességként azt is elmondta, hogy a szükséges építési anyagokat – köszönhetően egy kereskedésnek – idejében, már márciusban megvették. Jelezték nekik ugyanis, hogy az egekbe szöknek majd az építőanyag-árak, ezért érdemes előre gondolkodni. A tények azóta ismertek: valóban jelentősen nőttek az árak, Mandrikék pedig hálásak a kereskedőnek a tanácsért.

Mivel csalódtunk a építési vállalkozóban, nem bíztunk semmit a véletlenre. Feleségemmel ketten végeztük a munka dandárját, olykor pedig a családból érkezett segítség. A napokban, pontosan október 8-án végeztünk, ekkor került az utolsó darab is véglegesen a helyére, s büszkeséggel tölt el bennünket, hogy mindent az elképzeléseinknek megfelelően sikerült megvalósítanunk

– összegzett a családfő.

Mandrik László – ahogy fogalmazott – maximalista típus, ezért a legapróbb részletekre is odafigyelt. Az ezermester férfi szakmáját tekintve karosszérialakatos, jelenleg a győri AUDI gyár exkluzív üzemében, a prémium modellek készítésében végzi munkáját, így a precizitás és a maximalizmus nem is állhatna távolt tőle.

Képgalériánkban a felújítást kiváltó októl kezdődően a munkálatok folyamata is követhető

Galéria
Így kezdett hullani a vakolat
Kapcsolódó
Romjaiból varázsolták újjá a nádfedeles balatoni parasztházat
Csodás külsőt kapott a korhűen felújított épület.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik