Kertünk-Portánk

Fárasztó a kerti munka? Ezekkel az eszközökkel élmény marad

Fiskars
Fiskars
Aki családi házban él, pontosan tisztában van vele, hogy ősszel is legalább olyan sok kerti teendő vár rá, mint a nyári szezonban, ugyanakkor az otthonunk körüli munkálatok a technológia fejlődésének köszönhetően ma már gyerekjátéknak számítanak. A hideg beköszöntével leggyakrabban erőkerülő szerszámok, így a modern ásók, kapák, gereblyék és lombseprűk használata inkább kikapcsolódás, mintsem kínszenvedés.

Újra itt az ősz, rövidülnek a nappalok, a kerti munkák viszont egyre csak szaporodnak, elég csak a lehullott falevelek összegyűjtésére, az ilyenkor szükséges talajjavításra vagy a virághagymák elültetésére gondolni.

Sokan érzik púpnak a hátukon ezeket a teendőket, mondván rengeteg időt és komoly erőfeszítést igényel, de a XXI. századi technológiának köszönhetően ez már a múlté. Az ősszel számtalan alkalommal kézhez kerülő ásók, kapák, gereblyék és lombserűk között léteznek már olyan korszerű és fejlett darabok, melyeket kifejezetten annak érdekében álmodtak meg, hogy a hidegben is öröm legyen a kertben dolgozni.

De mit tudnak ezek az eszközök, amiket elődjeik nem?

Hegyes ásók

Az ásók esetében a legfontosabb, hogy a munkát természetes testtartásban tudjuk végezni, elkerülve a későbbi derék- és hátfájdalmat. Egy modern ásó éppen ezért minimálisra csökkenti a hát és a vállizomzat terhelését, miközben a markolat természetes tartást biztosít a kéznek. A kemény és köves talajok feltöréséhez, forgatásához alkották meg a rendkívül éles ásókat, melyek a fejkialakításuknak köszönhetően hatékonyan hatolnak át több talajrétegen és a gyökereken is.

Fiskars

Ásólapátok

A korszerű ásólapátok egyenes szélű, élekkel ellátott feje a fűcsomók átvágásához és a talaj forgatásához, mozgatásához is ideális. Számos őszi kerti teendő mellett tökéletes ültetéshez, ágyások szegélyezéséhez és kisebb talajrétegek mozgatásához is. Egy tartós kialakítású, döntött nyelű, D markolatú termék szintén a természetes testtartást biztosítja.

Fiskars

 

Összecsukható ások

Jellemzően kempingezéshez, szabadidős elfoglaltsághoz szokták ajánlani a szakemberek. Hatalmas előnye, hogy nagyon kis helyet foglal, egy vászon tokban elfér, ami a biztonságos szállításhoz és a tároláshoz is megfelelő. Könnyen, halkan nyitható és zárható, kialakítása miatt pedig használható ásóként és kapaként is egyaránt.

 

Multifunkciós kapa

Még egy kapán is lehet időről időre korszerűsíteni úgy, hogy abban a felhasználó örömét lelje. Egy multifunkciós kapa feje edzett bóracélból készül, pengéje három oldalon élezett, így különböző szögekben használható a tövek közelében és szűk helyeken szükséges munkavégzésnél. Ilyen lehet akár a gyom eltávolítása, a talaj feltörése, a magágy kialakítása vagy a moha teraszkőről történő eltávolítása is.

Fiskars

Lombseprűk

Egy jó minőségű lombseprű nemcsak a levelek és a fű összegyűjtésére, de akár a kisebb területek, például fák vagy bokrok tövének teljes megtisztítására is alkalmasak lehetnek. Erős fogaiknak hála gyökeres vagy egyenetlen felszínen történő használat során sem mennek tönkre, ráadásul a kialakítás megakadályozza azt is, hogy a gallyak és a levelek a fogak közé akadjanak.

Fiskars

Univerzális gereblye

A gereblyéről általában mindenkinek az ugrik be, hogy egy olyan kerti szerszám, amivel nem a legegyszerűbb dolgozni, hiszen komoly súlya van. Ez sem igaz már napjainkban, hiszen a korszerű eszközök könnyű és tartós alumínium nyele ezt a problémát megszüntette, legyen szó hosszú, laza fű vagy gallyak gereblyézéséről. Miközben kisebb az erőkifejtés, a munkavégzés hatékonysága nem csorbul. Ráadásul ezek a termékek már virágágyások kialakításához és a talaj egyengetéséhez is kiválóan funkcionálnak.

Fiskars

Szponzorált tartalom

A cikk a Fiskars támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik