Kertünk-Portánk

Újra támad a madárinfluenza, figyelniük kell a gazdáknak

pixabay
pixabay
A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól.

Magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa jelent meg Európa több országában, ezek az esetek is igazolják, hogy a madárinfluenza továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, tájékoztatott a Nébih, felhívva az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása.

Kapcsolódó
53 ezer 500 pulykát ölnek le Ácson
Megérkezett Magyarországra a madárinfluenza.

Magyarország a 2021. évi madárinfluenza járvány felszámolását követően június 10-től nyerte vissza a magaspatogenitású madárinfluenza betegségtől mentes besorolását az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásainak megfelelően.

Ez a kedvező besorolás sem adhat azonban okot és indokot a járványvédelmi fegyelem lazítására. A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól és a baromfiágazat egyéb szereplőitől. Egy újabb járvány megelőzésére kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan betartásával van lehetőség

– írták a közleményben.

A felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy a járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az ebben leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező.

Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni

– fogalmaztak.

Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, mert ilyen módon lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a baromfiállomány megfertőződjön a madárinfluenza vírusával.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik