Már nem újdonság, hogy Pécsen szabadon érik a füge, de az igen ritka, hogy gránátalmát szüretelnek a városban. A változó pécsi klíma egyre jobban kedvez a mediterrán gyümölcsöknek, a Kandó Kálmán utca egyik családi házánál általában fél mázsa gránátalma terem, írta a Pécs Aktuál.
A piacokon gránátalmából csak spanyol vagy török import kerül a standokra. A pécsi Bürüs család talán az egyetlen, ahol saját termésnek örülhetnek, ők már negyven éve gondozzák gránátalma fájukat.
Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyik súlya eléri a fél kilót is
– mondta a lapnak a tulajdonos, aki szerint a fa nagyjából 40-50 kiló gyümölcsöt terem egy évben.
A család ekkora mennyiséget nem tud elfogyasztani, ezért az egész rokonság kap belőle, sőt időnként még a szomszédben lévő Magda cukrászda is.
A férjem ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, de sajnos nem érhette meg, hogy megkóstolja. Az egyetemi kertészetből hozta a fát, ami akkor egy pici cserje volt. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz
– említette az idős asszony, akinek unokái leginkább gyümölcslevet préselnek a gyümölcsből.
A különleges gyümölcs nagyon ízletes, csak annyiban különbözik az import gránátalmától, hogy a magok nagyon kemények.