Mozaik

Hidegtűrő brazil almával gyarapodik az öreg kontinens

Francia-olasz együttműködésnek köszönhetően brazil almafajtával gyarapszik az öreg kontinens. A gyümölcs egyik legjobb tulajdonsága, hogy jól tűri a hideget és ellenáll a glomeruli (glomorella) levélfoltossággal szemben.

A SCS426 Venice almafajtát  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara információja szerint a Santa Catarina állambeli mezőgazdasági kormányzati kutató-fejlesztő cég, az Epagri nemesítette, amely egyedül foglalkozik almanemesítéssel a hatalmas dél-amerikai országban. Ezután Európában is termelik és értékesítik, a kizárólagos jogdíjak a brazíliai székhelyű céget illetik.

Egy évig marad friss az új szuperalma
10 millió dollárért kísérletezték ki.

Az Epagritól három további nemesített fajta tesztelése is jól halad. Korábban a cégnek sikerült elérnie, hogy jogdíjhoz jusson az Európai Unióban az SCS417 Monalisa almafajta értékesítésére után is.

Egészséges és többet érdemel: reneszánszát élheti a birsalma
Valaha királyi eleség volt, nem a külseje alapján ítélték meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Innováció és környezetvédelem kéz a kézben jár a német fővárosban. Berlin sokat tesz azért, hogy klímabarát, innovatív, élhető célponttá váljon, és az eddig elért eredményeit nem rejti véka alá. Turistaként számtalan egyedülálló programot kínál fenntarthatóság témában.
A magyar ember szívéhez legközelebb álló folyó a Duna – ezzel talán minden magyar egyetért. Tudjuk, hogy a németországi Fekete-erdőből ered, de vajon ismerjük-e azokat a német városokat, amelyeken mondhatni még fiatal folyóként áthalad? Ha úti célnak Regensburgot jelöljük ki, akkor nemcsak a folyó növekedésének, hanem a magyar és európai történelemre hatással bíró események helyszínének is nyomába eredhetünk.