Kertünk-Portánk

Kinyitották kapuikat a pásztorcsaládok a kuvaszok előtt

facebook/pentelei molnár kuvasz kennel
facebook/pentelei molnár kuvasz kennel
A két éve még a kihalás szélén álló fajta védelme kettős természetű.

Ősi munkaterületre, juhászatokba helyez kuvasz kölyköket a szatymazi Hunnia Kuvasz Egyesület, az államilag elismert tenyésztő szervezet három éve futó programjával, írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
Nemzeti kincsünk a kuvasz
A kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon.

A Hunnia Kuvasz Egyesület 2018-ban alakult, és létrehozta a két éve működő Elhelyezési és Tenyésztői Programját, melynek keretében már indulásuk évében 50 százalékos növekedést értek el a tenyésztési adatokban.

Megtiszteltetés számukra, hogy a gazdag és teljes világképet őrző pásztorcsaládok kinyitották kapuikat a szakemberek előtt: olyan állattartókkal dolgozunk együtt, akik vállalják, hogy a gyakran képességeit elvesztett szülőktől származó, kenneltenyésztett, kihelyezett kölyköket tanítják, visszaillesztik eredeti munkakörnyezetébe.

A kuvasz karaktere olyan, hogy ha a gazdája nem következetes, karakán és határozott a mindennapi életében, a kettejük közötti elbillenést a kutya korrigálja. Mondhatjuk úgy is, hogy a gazda fejére nő, és soha nem felejti, ha rosszul bántak vele. A kuvasszal az igazán sikeres együttműködés alapozása a kölcsönös tiszteleten és az ezzel párhuzamos érzelmi kapcsolaton kell, hogy alapuljon

– nyilatkozta a portálnak Hajnal Gyöngyi, a Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület ETSZ elnöke.

A kuvasz rendkívül figyelmes, és nagyon jól feltalálja magát városi és természeti környezetben is, de senki és semmi, különösen nem egy ennyire intelligens lény sem tolerálja hosszú távon, ha nem figyelnek alapvető igényeire. A kuvasz ön- és tulajdonvédő ösztöne erős. Az ingerszegény, szűk mozgástérből, amikor nincs horizont és tér, amit be­­járhat, illetve naponta megújuló pozitív teljesítményre le­­hetősége, előbb-utóbb kitör.

Éppen az eltökéltsége miatt hangsúlyosan olyanoknak ajánlott, akik aktívak, mozgalmas, sokszínű életet, természetjárást, a természetben való munkálkodást, az intenzív testi és szellemi tevékenységet kedvelik.

A két éve még a kihalás szélén álló fajta védelme kettős természetű, a Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület államilag elismert szervezetként aktívan műveli is mindkettőt

– fogalmazott Hajnal Gyöngyi a jelen felada­tairól.

A génmegőrzés célja egy olyan tenyészállomány kialakítása, amely megtartja a jelenlegi eredményeket és megújulni is képes. Ez szólhat olyan regisztrálatlan kuvaszok bevonásáról a tenyésztésbe, amelyek frissítik az erősen beszűkült génállományt és visszadúsítják a fajta nemes, egyedi tulajdonsá­gait. A kuvasz eredeti, külső és belső tulajdonságai nem sé­­rülhetnek, amit részben az eredeti feladatkör felidézésével teremtenek meg.

Ugyanakkor minden élethelyzet ér­dekes lehet, ahol eddig nem vagy csak kevéssé fordult elő, de karbantartja a kutya képességeit.

Kapcsolódó
Polgárőrnek áll Brúnó, a kuvasz
Kétéves kora előtt nem képezhető az őrző-védő feladatokra, így addig játékosan gyakorolnak, majd csak azután vár rá a vizsga.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik