Kertünk-Portánk

Villanypásztorral és kutyákkal védekezhetünk a farkasok ellen

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ezt javasolja a gazdálkodóknak.

A farkas legjellemzőbb hazai előfordulási területe az Északi-középhegység, ahol kis létszámú, de egyre stabilabbnak tekinthető állománya él. Az észak-magyarországi állomány egyedei jellemzően a Kárpátokból, természetes módon érik el hazánk területét, írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A farkasok megtelepedése egyre több gazdálkodóban kelt félelmet, főleg akkor, amikor a sajtóban rendszeresen jelennek meg a nagyvadak jelenlétéről szóló írások.

Meg kell tanulni együtt élni a farkasokkal
Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki.

Mivel a farkasok elragadhatják az őrizetlenül hagyott haszonállatokat, ezért azok védelme érdekében az alábbi óvintézkedéseket javasolja a nemzeti park:

  • a haszonállatok folyamatos felügyelete, őrzése,
  • biztonságos, megfelelően zárt éjszakai szállás,
  • a haszonállatok legelőterületén öt-hat soros villanypásztor (kb. 120 cm magas, min. 5–8000 V feszültség) alkalmazása,
  • a nyájjal együtt mozgó nagytestű pásztorkutyák alkalmazása (például kuvasz, komondor, minimum 2-3 egyed/100 haszonállat),
  • kiegészítő riasztási módszerek (pl. mozgásérzékelős riasztók, rémzsinór; kutyán szöges nyakörv) alkalmazása,
  • a legelőterületen hagyott tetemek a ragadozókat a területre csábítják, ezért azokat a nyomok rögzítése után azonnal el kell távolítani a legelőről.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az állattartó gazdálkodókat szaktanácsadással, és – indokolt esetben – a védekezés hatékonyságát növelő eszközök biztosításával segítik. A nyájat, gulyát őrző pásztorkutyák beszerzésével kapcsolatban a Kuvasz-Őr Program tud közvetlen segítséget nyújtani.

A haszonállatokat érintő támadások és zsákmányolások jelentős része nem a nagyragadozókkal, hanem kóbor kutyákkal hozható összefüggésbe. Ismeretlen eredetű zsákmányolás esetén azonnal értesítse a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ügyeleti telefonszámát

– fogalmaznak a tájékoztatóban.

Kiemelt kép: Pixabay

Füzér lehet az első magyar farkasbarát falu
Feltételezhetően nagyobb falka élhet már a környéken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik