Kertünk-Portánk vasárnapi ebéd

Milyen a jó étkezőasztal, mekkora és milyen formájú legyen?

Ha van elég hely az étkezőnkben, akkor mindenképp nagy asztalt válasszunk.

Az étkezőasztal otthonunk központjaként szolgálhat, és gyakran így is van. Nem csupán étkezésink fókuszpontja, hanem egy hely a barátokkal és a családdal való szocializációra. E mellett beszélgethetünk, kézműveskedhetünk, játszhatunk és természetesen jó ízűt ehetünk. Mielőtt megvásárolnánk érdemes  időt szánni arra, hogy átgondoljuk, mit is szeretnénk egy étkezőasztaltól, hiszen évekig szolgál minket.

Azt gondolhatnánk, főként azok, akik nem jeleskednek a sütés-főzésben, hogy nincs nagy jelentősége a nagy étkezőasztalnak, hiszen nem használjuk túl sokat. A szakemberek mégis azt tanácsolják, hogy ha van elég hely egy étkezőasztal számára, akkor jól tesszük, ha a helység lehetőségeihez mérten a legnagyobbat válasszuk.

Pixabay/ romjanaly

A családi asztal ugyanis az a hely, ahol mindenki önmaga lehet. Ahol megoszthatjuk örömünket, bánatunkat, tanácsot adhatunk, büszkélkedhetünk, jókat nevethetünk, ahol őszinte vallomásokat tehetünk. Egy olyan állandó, visszatérő hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, ahol a nehéz időkben is erőt tudunk gyűjteni. Ahogyan mondani szokták, az otthon szíve-lelke a konyha, a család szíve-lelke pedig  az asztal körüli együttlét! A családi asztalnál tehát ott kell lennie a családi beszélgetéseknek éppúgy, mint az egészséges ételnek.

Pixabay/maggiepoo

Vásárláskor ezekre érdemes figyelni

Mit értünk a “legnagyobb asztalon?”

Az asztal körül egy méter szabad helyet kell hagyni, hogy könnyen tudjunk mozogni.

A kerek asztalok a legmegfelelőbbek, ha kisebb helyen élünk

Természetesen nem feltétlenül mindenkinek van külön étkezője, így ha étkezőhelyünk a konyhában vagy egy nyitott terű nappaliban van, akkor fontoljuk meg a kerek asztalt – ezek kisebbek, mint a téglalap alakúak, és több ember is leülhet körülöttük.

Az, hogy milyen anyagot választunk, az az életmódunktól függ

Az asztalok számos anyagból készülnek – természetesen többnyire esztétikai szempontok alapján választunk, de jó, ha néhány egyéb kulcsfontosságú szempontot is figyelembe veszünk.

Fa: a fából készült asztalok tartósak és könnyen javíthatók, ha karcolódnak. Népszerű, kedvező árú faanyag a fenyő, az akác, a mangó és a teak.

Kő: a kőtetős asztalok (például márvány) nagyon tartósak, de porózusak, ami miatt hajlamosak felszívni a foltokat. Gyakran elég nehezek is.

Üveg: az üveglapos asztalokat gyakran ajánlják sötétebb helyekre, mivel nyitottá teszi a teret. Hátránya, hogy nagyon könnyen karcolódnak, és minden ujjlenyomat, porszem látszik rajta – tehát a tiszta, pedáns emberek számára a legjobbak.

Műanyagok és laminált anyagok: ha olcsón szeretnénk vásárolni, akkor, akkor a műanyag vagy laminált felületű asztal a megoldás. Ezenkívül könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. A fő hátrány az, hogy az emberek „olcsónak” tűnhetnek.

Fémbetétes: szinte mindenhez passzolnak. Ha az asztalunknak fém lábai, támasztékai vannak, ez segít az étkezőasztalnak a környezetébe illeszkedni. Az arany, ezüst, vas és sárgaréz feltűnő, jól néz ki, és a legtöbb színhez passzol.

Kapcsolódó
"Édesapámé volt"! Egy asztal újjászületésének lélekemelő története
Mentsd el a múlt legalább egy darabját. Legyen emléked!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik