Kertünk-Portánk

Magasabb fokozatba kapcsolt a hazai biogazdálkodás

pixabay
pixabay
A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma.

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig. A magyarországi ökológiai mezőgazdaság-fejlesztés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, hozzájárulva az ambiciózus uniós célszám eléréséhez, áll az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Kapcsolódó
Biogazdálkodással valósítható meg Európa önellátása
A kutatók által javasolt forgatókönyvnek három alapvető eleme lenne.

A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét.

Versenyképességünk ugyanis nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez

– írja a dokumentum előszavában Dr. Nagy István agrárminiszter.

Az ökológiai gazdálkodás erőssége, hogy a fenntarthatósági elveket a gyakorlatban valósítja meg, miközben az egészséges táplálkozásba illeszthető, minőségi élelmiszert állít elő.

Magyarország ökológiai gazdálkodásának fejlődését elsősorban a hazai és Európai Uniós jogszabályi környezet, a mindenkori agrártámogatási rendszer és nem utolsó sorban az emberek fenntartható agrárium és öko élelmiszer iránti növekvő igénye határozza meg.

A sikeres ökológiai átálláshoz a gazdáknak szaktanácsadásra, hozzáférhető piaci adatokra, termékpálya fejlesztésekre és értékesítési együttműködésekre van szükségük

– mutat rá Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője.

Az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása tekintetében is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás

– hangsúlyoz néhány kiemelt területet a szakember.

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését.

A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tízéves kutatói, valamint hazai és nemzetközi ökogazdálkodási tapasztalataival vállalt szerepet a dokumentum előkészítésében.

Kapcsolódó
36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya
Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik