Kertünk-Portánk

Skandináv típusú álomház lett a lelakott Kádár-kockából

Kasik Tímea
Kasik Tímea
Sok munka és kitartás kellett hozzá, de az elkészült ház pontosan olyan lett, mint amilyennek megálmodták.

Ha valaki megvesz egy házat, és felújításba kezd, mindig számítania kell nehézségekre, váratlan akadályokra. Nincsen készen gyorsan, sem zökkenőmentesen, és még ha előre megvannak a tervek, akkor is akadnak álmatlan éjszakák. Tudta ezt Tímea és Dávid is, akik 2018 decemberében vásároltak Tiszalökön egy 1970-ben épült Kádár-kockát.

Nekik határozott elképzeléseik voltak, mikor 2019 áprilisában nekiláttak a munkálatoknak. Szó szerint az alapokig vertek szét mindent.

Minden falat kivettek, mivel teljesen új arculatot szerettek volna kialakítani.

A bontásban és rombolásban a családtagok és barátok segítettek. Először a falakat vertük szét. Miután kaptunk egy nagy légteret, folytattuk az aljzatbetonozással, fűtésrendszer kialakításával, a mennyezet és oldalfalak kialakításával

– mesélt a kezdetekről Tímea.

Galéria
Kasik Tímea

Mivel Dávid az építőiparban dolgozik, a kezdeti munkálatokhoz nem kellett a párnak szakembert hívni.

Lassan kialakultak a helyiségek, az ablakokat kicserélték, a meglévők mellé újakat is építettek be. Az így kapott 75 négyzetméterből lett egy egylégterű nappali-konyha-étkező, két különálló szoba, egy fürdőszoba, valamint gardróbszoba ahol a kazán is helyet kapott.

Amikor ezzel megvoltak, következett a festés és a burkolás.

Galéria
Kasik Tímea

Abban már a kezdetekben megegyeztünk, hogy csak olyan anyagokat, színeket, formákat használunk, ami mindkettőnknek egyformán tetszik. Nem akartunk fél megoldásokat. Azt is megbeszéltük, hogy nem kötünk kompromisszumokat a bútorokat illetően. Ha valami kicsit drágább, inkább várunk vele és összegyűjtjük rá a pénzt

– árulta el Timi, aki hozzátette, így is sok tervezgetésen és álmatlan éjszakán vannak túl. Rengeteg türelem, utánajárás, energia és nem utolsó sorban pénz kellett ahhoz, hogy minden részlet a helyére kerüljön.

Galéria
Kasik Tímea

A beköltözésre végül 2021 októberében került sor, ám ezzel a munkálatok nem álltak le. Timi állítja, messze még a vágyott cél. Teraszt, garázst szeretnének, és a kert rendezése is előttük áll.

A kert egy részét gyümölcsfákkal ültettünk be, többi részét pedig igyekszünk a kedvünkre alakítani. A távlati célok között még egy új tető is szerepel, mivel szeretnénk az egész terasszal egy fedél alá hozni a házat, de ehhez még gyűjtenünk kell

– összegzett a boldog háztulajdonos, aki szerint felújításba csak annak érdemes belevágnia, aki kitartó, és pontosan tisztában van azzal, mennyi akadály, döccenő jöhet a célig vezető úton.

Kapcsolódó
Romjaiból varázsolták újjá a nádfedeles balatoni parasztházat
Csodás külsőt kapott a korhűen felújított épület.
Olvasói sztorik