Kertünk-Portánk

Hófehérben pompázó terasz a mesés nagykárolyi porta gyöngyszeme

Brém Mónika
Brém Mónika
Ha egy virágos rétet vagy virágcsokrot látunk, elsőként a különböző vibráló színek fognak meg minket. De miért ne lehetne minden fehér? A burjánzó hófehér petúniák gyönyörű látványt nyújtanak önmagukban – illetve egymás társaságában is!

Nehéz kiemelni bármit is Brém Mónika nagykárolyi kertjéből, annyira szép minden részlete. Ráadásul évszakonként változik, nem csak a mindig más formájukat mutató növények miatt, hanem a kert tulajdonosa által gondosan összeválogatott dekoráció okán is. Ha mégis választani kell valamit, akkor a teraszon egészen biztosan elámulunk. Óriási, fehér petúniák díszítik, melyeknek csodájára jár mindenki.

Mónika a Sokszínű Vidék kérdéseire válaszolva elárulta a „titkait” a petúnianeveléssel kapcsolatban és mesélt egy kicsit a kertjéről, teraszáról is.

Brém Mónika

Kapcsolódó
Betiltották a narancssárga virágú petúniák forgalmazását hazánkban
Génmódosítás miatt rendelte el a tilalmat a NÉBIH.

Az egész kerted csodaszép, ebben a terasz egy külön kis sziget a rengeteg zöld-fehér növénnyel. Tudatosan lett itt minden ilyen egységes színű?

Panellakó kislányként mindig arról álmodoztam, hogy ha egyszer felnőtt leszek, nekem házam lesz, szép kerttel, sok-sok gyönyörű virággal, fákkal és bokrokkal. És van, hogy az álmok valóra válnak!

Brém Mónika

2007-ben vásároltuk meg a házat. A kertben volt 2 öreg körtefa, derékig érő gaz, pár szőlő lugas és egy pünkösdi rózsabokor (utóbbit megőriztem és a mai napig gyönyörű).

…és akkor nekiláttunk! Terveket készítettünk, inspirálódtunk, ültetgettünk, alakítgattunk, újraterveztünk, így készült és valósult meg a mi kis nyugalom szigetünk. Ide kertész be nem tette a lábát, mindent a férjem és én csináltunk és minden egyes percét élveztük.

Mivel a nyári időszakban rengeteg időt töltünk a szabadban, ezért megpróbáltam úgy kialakítani a teraszt, hogy olyan otthonos legyen, akár a nappalink.

Brém Mónika

Éveken keresztül vegyes színű virágaim voltak a teraszon. Aztán amikor 2016-ban meghalt az édesanyám, a színes virágok látványa nem igazán illett a hangulatomhoz, ezért úgy rendezgettem át a virágokat, hogy a teraszon csak kizárólag fehér virágok maradtak… olyan megnyugtató látvány volt, a háborgó lelkemnek picit segített… és azóta minden évben a teraszon csak fehér petúnia van.

Brém Mónika

A petúnia szaporításával is foglalkozol?

Sajnos, sem tapasztalatom, sem időm, de őszintén szólva, türelmem sem volna a petúnia szaporításához, ezért minden évben már előnevelt virágokat veszek egy helyi kertészetből. Kora tavasztól számolom a napokat, mikor hozhatom már végre haza az én fehér szépségeimet.

Brém Mónika

Gondolom, sokan tudni szeretnék: mi a titka a hatalmas és rengeteg petúniának, mitől ilyen szépek?

Nagyon gyakran és sokan kérdezik tőlem, hogy lehet, hogy már májusban ilyen nagyok, dúsak és formásak  a petúniák. Nos, igazából a titok abban rejlik, hogy minden nap (este) bőségesen meg vannak öntözve és hetente két alkalommal tápoldatot kapnak (Fito Horm, Komlex Plusz – évek óta csak ezeket használom).

A petúnia imád napfürdőzni, ezért nagyon fontos, hogy időközönként (vagyis olyan 2 -3 naponta) 180 fokkal forgatom a kaspókat, hogy a virágot minden oldalról érje a nap, igy valamennyi része egyformán fog fejlődni. Ahhoz, hogy szép formás és sűrű maradjon, a középen megnyúlt hajtásokat rendszeresen visszavágom, úgy, hogy a szárai 20-30 centiméternél ne legyenek hosszabbak. Az elnyílt virágokat folyamatosan (van, hogy naponta) leszedegettem. A petúniám ezt új virágok fejlődésével hálálja meg nekem. Még egy fontos szempont az, hogy szélvédett helyen vannak. És ami a legfontosabb: szeretettel vannak gondozva.

Brém Mónika

Milyen növények találhatók még a teraszon?

A fehér petúnia mellett van egy másik nagy szerelmem: a hosta, azaz az árnyékliliom. Az árnyékliliom fajták az egyik legváltozatosabb és legigénytelenebb évelők. Egyszerű és előkelő növény. Évek óta gyűjtögetem, közel 30 fajta van már. A legtöbb példány kiültettem az árnyékos kertbe, de a teraszon is helyet kaptak edényekbe beültetve. Különleges színfoltot jelentenek a sok fehér között. Ugyancsak a teraszon kaptak helyet több kaspóban az illatos kakassarkantyú (Plectranthus) vagy szúnyogűző. Csodás hosszan lenyúló, zöld-fehér tarka leveleikkel ideális díszítői  a terasznak késő őszig. Ezen kívül van még néhány cserép Plectranthus ‘Nico’, mely nagyméretű, bordóba hajló sötétzöld leveleivel díszíti a teraszt. Könnyen gondozható növény, napos és félárnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik a lombozata.

Hát, ez a terasz az én kis nyugalom szigetem. Itt töltöm a legtöbb időt.

Brém Mónika

A teraszon kívül melyik a kedvenc szegleted, részleted a kertben?

Természetesen, szeretem minden kis szegletét a kertnek. A reggeli kávémat a kerti filagóriában szoktam élvezni, ahonnan belátni az egész kertet, és valószínűleg, ettől indul jól mindig a napom, mert egy szép napfelkelte üdítően hat az ember kedélyállapotára. Szeretek, szeretünk itthon lenni! Nagyon!

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Brém Mónika

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik